Președinția rusă a reacționat, miercuri, după ce ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a spus la Beijing că țara sa este pregătită de negocieri cu partea rusă "doar atunci când Rusia va fi pregătită să negocieze cu bună-credință", transmite Agerpres, care citează agențiile internaționale de presă.
Kuleba a făcut această declarație în timpul unei întâlniri cu omologul chinez Wang Yi, care ar fi durat mai mult de trei ore.
El a adăugat că "în prezent, Rusia nu lasă să se vadă o astfel de disponibilitate" (a negocierii cu bună-credință, n.r.).
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a replicat că poziția părții ucrainene este "la unison" cu poziția Rusiei.
Peskov a adăugat că "e nevoie de clarificări asupra detaliilor".
"Partea rusă nu a refuzat niciodată să negocieze și rămas întotdeauna deschisă procesului de negociere, dar aici sunt importante detaliile, pe care (...) nu le cunoaștem deocamdată", a susținut el.
Rusia și Ucraina vorbesc mai des de negocieri în ultima vreme, chiar dacă nu există o inițiativă concretă în acest sens
Președintele rus Vladimir Putin a avansat, luna trecută, condiții pentru o încetare a focului în Ucraina. El a cerut retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia în estul și sudul Ucrainei și abandonarea parcursului de aderare la NATO de către această țară. Kievul a respins deja acești termeni.
În prezent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski încearcă să determine organizarea unui summit internațional până la finele acestui an, în vederea unei soluții de pace în războiul cu Rusia.
Zelenski a sugerat că un astfel de summit ar putea fi găzduit de o țară din "Sudul Global", o expresie ce în mod uzual include China, India, Indonezia, Brazilia, Pakistan, Nigeria și Mexic.
Spre deosebire de evenimentul desfășurat luna trecută în Elveția, la care Rusia nu a fost invitată și la care China nu a participat, de astă dată reprezentanții Moscovei ar urma să primească invitații de participare, potrivit președintelui ucrainean.
"Cred că înțelegem, cu toții, că trebuie să punem capăt războiului cât mai repede posibil, pentru a nu fi pierdute și mai multe vieți omenești", a spus, marți, Zelenski în timpul unei întâlniri la Kiev cu trimisul Papei Francisc, Pietro Parolín, secretar de stat al Vaticanului.
Până în prezent, Moscova a reacționat cu rezerve față de inițiativa liderului de la Kiev privind un nou summit de pace.
Kremlinul consideră că acest demers este, mai degrabă, unul menit să atragă sprijin internațional pentru condițiile ucrainene de încheiere a conflictului, și nu o oportunitate de negociere.