Antena 3 CNN Externe Kremlinul, nervos pentru că Moldova va avea doar 5 secții de votare în Rusia pentru alegerile din 20 octombrie

Kremlinul, nervos pentru că Moldova va avea doar 5 secții de votare în Rusia pentru alegerile din 20 octombrie

Bianca Chirilă
1 minut de citit Publicat la 16:56 17 Sep 2024 Modificat la 16:56 17 Sep 2024
urna pentru alegerile din moldova
Moscova a criticat autorităţile de la Chişinău pentru reducerea numărului de secţii de votare de pe teritoriul Federaţiei Ruse. FOTO: Getty Images

Moscova a criticat marţi autorităţile de la Chişinău pentru reducerea numărului de secţii de votare de pe teritoriul Federaţiei Ruse în vederea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană preconizate să aibă loc simultan la 20 octombrie, informează EFE, potrivit Agerpres.

Potrivit Ministerului de Externe rus, decizia de a reduce numărul de secţii de votare de la 17 la 5 este un semn de „teamă şi nesiguranţă” din partea autorităţilor moldovene.

„Cifrele vorbesc de la sine. În Rusia, unde, potrivit informaţiilor Comisiei Electorale Centrale a (Republicii) Moldova, sunt peste 8.000 de alegători înregistraţi, vor fi deschise doar cinci secţii de votare, în timp ce în Italia, unde sunt mai puţin de 2.500 de potenţiali alegători, vor fi 60 de secţii de votare”, se arată în nota oficială.

„Pretext inventat”

Conform Moscovei, „limitarea drepturilor” alegătorilor moldoveni în Rusia are un „pretext inventat” şi se bazează pe presupusa deteriorare a securităţii în Rusia.

„Este evident că aceste afirmaţii sunt absurde şi departe de realitate”, se arată în document.

Autorităţile electorale moldovene au înregistrat-o săptămâna trecută pe actuala preşedintă Maia Sandu în calitate de candidat pentru realegere în scrutinul programat pe 20 octombrie.

Liberala Maia Sandu, aflată la putere din 2020, este al doilea candidat înregistrat de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău, după fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, susţinut de proruşii din republică.

Apropierea Republicii Moldova de UE a început după accederea Maiei Sandu la preşedinţie în 2020, s-a accelerat peste un an odată cu obţinerea majorităţii absolute de către partidul său (Partidului Acţiune şi Solidaritate, PAS) în alegerile parlamentare şi s-a aprofundat odată cu sprijinul acordat de Chişinău Ucrainei după invazia rusă.

În decembrie, Bruxellesul a decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina, aminteşte agenţia de presă citată.

×
x close