Antena 3 CNN Externe Kremlinul, furios după ce UE a refuzat să-l asculte pe Marco Rubio și să ridice sancțiunile. "Dacă nu vor pace, atunci nu vor pace"

Kremlinul, furios după ce UE a refuzat să-l asculte pe Marco Rubio și să ridice sancțiunile. "Dacă nu vor pace, atunci nu vor pace"

A.I.
2 minute de citit Publicat la 17:09 28 Mar 2025 Modificat la 17:13 28 Mar 2025
profimedia-0943662618
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, alături de președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Kremlinul a acuzat, vineri, țările europene că "refuză calea păcii", după liderii blocului comunitar au respins cererea de a ridica sancțiunile impuse Rusiei în urma războiului din Ucraina, relatează Agerpres.

Ridicarea sancțiunilor a fost cerută de Rusia după discuțiile din Arabia Saudită, drept condiție pentru un armistițiu în Marea Neagră și reluarea acordului privind transportul maritim de cereale.

Partea americană nu a menționat, în comunicatul de după negocieri, ridicarea sancțiunilor UE vizând Moscova.

Însă la o zi distanță, miercuri, secretarul de stat american, Marco Rubio, a spus că statele UE trebuie să ridice restricțiile pentru ca armistițiul în Marea Neagră să poată intra în vigoare. 

În replică, țările aliate Ucrainei, reunite joi la Paris în prezența președintelui Volodimir Zelenski, au exclus orice ridicare a măsurilor dispuse împotriva Rusiei.

Liderii de la Paris au transmis că, dimpotrivă, iau în considerare înăsprirea restricțiilor asupra Rusiei, pentru a presa regimul lui Vladimir Putin să negocieze o pace autentică.

Kremlinul, logică de fier: "Dacă UE nu vrea pace, înseamnă că nu vrea pace"

"Dacă țările europene nu vor să urmeze calea păcii, înseamnă că ele nu vor să urmeze calea păcii", a afirmat, vineri, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Ridicarea sancțiunilor împotriva băncii ruse de export agricol este "parte integrantă a acordului cu privire la armistițiul în Marea Neagră", a susținut el, în pofida faptului această condiție nu figurează în comunicatul mediatorilor americani, difuzat după negocierile de marți.

În urma discuțiilor din Arabia Saudită, Casa Albă a anunțat un acord privind un armistițiu în Marea Neagră, unde ostilitățile sunt foarte limitate în ultimele luni.

Într-un comunicat separat, Moscova a cerut imediat ridicarea mai multor sancțiuni impuse de UE, care îi afectează exporturile de produse agricole și de îngrășăminte.

Casa Albă a mai comunicat că Moscova și Kievul s-au angajat să ia "măsuri pentru punerea în aplicare (...) a acordului privind interzicerea loviturilor împotriva instalațiilor energetice" de ambele părți.

Dar nicio dată exactă și nicio condiție nu au fost menționate, iar de atunci Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de mai multe bombardamente împotriva unor astfel de elemente de infrastructură.

Ce spun liderii europeni despre ridicarea sancțiunilor

"Nu are niciun sens să punem capăt sancțiunilor până când pacea nu este într-adevăr restabilită şi, din păcate, suntem încă departe de aceasta", a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

UE nu va ridica sancțiunile împotriva Rusiei până când aceasta nu va pune capăt războiului în Ucraina, a reiterat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vineri, într-o declarație pentru postul de televiziune francez LCI.

"Sancțiunile sunt foarte importante, ele dor. Acestea au efect asupra economiei ruse şi reprezintă o pârghie puternică. Prin urmare, vor rămâne în vigoare până când o pace justă se va fi instalat în Ucraina", a declarat Ursula von der Leyen.

"În cele din urmăm Ucraina este cea care va decide ceea ce reprezintă o pace justă şi durabilă pentru ea", a adăugat președinta Comisiei Europene, avertizând că "Putin nu se va opri decât dacă este descurajat de o postură militară puternică". 

×
x close