”Spre deosebire de declarațiile oficialilor britanici, cetățenii menționați nu sunt prizonieri de război, ci mercenari”.
Zakharova s-a referit la dreptul internațional umanitar, conform căruia britanicii nu sunt ”combatanți”, prin urmare acest statut nu le poate aplica.
Potrivit acesteia, nu au fost primite contestații în ceea ce îi privește pe Aiden Aslin și Sean Pinner din partea britanică la Ministerul de Externe al Rusiei.
Pe 9 iunie, presa de stat rusă a raportat că doi cetățeni britanici, Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, și Sean Pinner, în vârstă de 48 de ani, se confruntă cu un proces pe teritoriul controlat de ruși la Donețk, unde au fost găsiți vinovați că au acționat într-un mod care vizează preluarea puterii și răsturnarea așa-numitei ordini constituționale a pseudo-republicii nerecunoscute DPR.
Ei au fost condamnați la moarte împreună cu un cetățean marocan, Saoudoun Brahim.
Secretarul britanic de externe Liz Truss a condamnat „sentința” împotriva britanicilor.
Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impunerea unei „pedepse cu moartea” cetățenilor străini și au cerut Federației Ruse să respecte dreptul umanitar.
Organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International a numit „condamnările la moarte” o farsă, încălcând Convenția de la Geneva privind tratarea prizonierilor de război.
Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a subliniat că procesele ilegale ale prizonierilor de război pot fi echivalate cu crime de război.