"Nu suntem mulţumiţi cu ce face comunitatea internaţională în războiul antidrog" din Afganistan, arăta Ivanov.
El pus responsabilitatea pentru producţia necontenită de opiu din Afganistan şi exportul de heroină "pe seama celor care au preluat responsabilitatea pentru asigurarea păcii şi stabilităţii Afganistan."
Ivanov sublinia că este vremea ca forţele militare străine din Afganistan -- sub mandat ONU şi Forţa internaţională de asistenţă în securitate a NATO- (ISAF) -- să intensifice eforturile de eradicare a culturii de mac şi a producţiei de heroină.
"Anul viitor, cred că ISAF va depăşi recordul sovietic a duratei şederii în Afganistan," arăta Ivanov, care pretindea că în timpul ocupaţiei sovietice, în 1979-1989, "problema narcoticelor practic nu exista."
ONU estimează că circa 90 procente din heroina la nivel mondial îşi are originea în Afganistan. Ivanov arăta că în pofida conflictului din anii 1980, guvernul sprijinit de sovietici în acea perioadă şi menţinut atenţia pe "nevoile sociale şi economice ale poporului afgan ."
Oficialul rus a făcut recomandări similare guvernelor care încearcă să ajute acum Afganistan.
"Trebuie făcute multe doare pentru a începe viaţa social-economică din Afganistan" . "Dacă nu facem acest lucru, orice prezenţă militară este în zadar."
Ivanov arăta că pentru fiecare plantaţie arsă, trebuie făcute investiţii în agricultura convenţională. Între timp, el arăta că Rusia este dispusă să lucreze cu partenerii internaţionali pentru a impune mai multe "inele ale drogurilor" în jurul statului pentru a intercepta narcoticele ce sunt exportate.
Ivanov arăta că Rusia a ajutat efortul internaţional pentru instalarea stabilităţii în Afghanistan. Dar Ivanov arăta că este o limită a nivelului de ajutor pe care comunitatea internaţională îl poate aştepta de la Rusia.
"Ajutăm deja foarte mult operaţiunile ISAF din Afganistan, oferind sprijin logistic, de transport, de informaţii. Cu excepţia unu lucru: un soldat rus nu va mai intra niciodată în Afganistan."
Circa 14.000 de trupe sovietice au murit în timpul invaziei din Afganistan.
Ivanov a remarcat că problema narcoticelor nu se limitează la Afganistan. El a mai menţionat Mianmar, Laos, şi Thailanda.
Antena3.ro