Vorbind joi la Washington alături de președintele francez Emmanuel Macron, Biden a arătat că singura modalitate de a pune capăt războiului din Ucraina este ca Putin să își retragă trupele și că, dacă președintele rus vrea să pună capăt conflictului, atunci el va fi pregătit să-i vorbească.
"Biden a spus că negocierile vor fi posibile, de facto, numai după ce Putin va părăsi Ucraina, ceea ce Moscova, evident, respinge", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov (foto).
"Operațiunea militară continuă", a adăugat el.
Peskov a mai menționat un impediment în calea unor eventuale discuții SUA - Rusia la cel mai înalt nivel.
Kremlin: "Refuzul SUA de a recunoaște teritoriile anexate împiedică găsirea unui compromis"
Astfel, "președintele Vladimir Putin este deschis discuțiilor despre o posibilă soluționare a conflictului în Ucraina, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaște teritoriile anexate ca fiind ruse împiedică găsirea unui posibil compromis", a explicat oficialul de la Kremlin.
Rusia a anexat prin decret, la finele lui septembrie, patru regiuni ucrainene parțial ocupate de trupele Moscovei - Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson - în urma unor așa-zise referendumuri locale, denunțate de Kiev și de aliații săi occidentali drept "o farsă".
Presa internațională amintește că președintele rus a declarat că nu regretă faptul că a lansat așa-numita "operațiune militară specială", expresia pe care Moscova o folosește în legătură cu invazia din Ucraina.
Putin prezintă războiul ca un punct de cotitură, în care Rusia "s-a ridicat, în sfârșit, în fața unei hegemonii occidentale 'arogante', după decenii de umilire a Moscovei în anii de la căderea Uniunii Sovietice în 1991".