Pe 12 ianuarie, un grup de legiuitori democrați condus de senatorul Robert Menendez a prezentat Senatului SUA un proiect de lege privind restricțiile împotriva Rusiei dacă tensiunile în jurul Ucrainei cresc. Aceasta implică, printre altele, sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin, a prim-ministrului, a șefilor Ministerului de Externe, ai Ministerului Apărării, șefului Statului Major al Forțelor Armate Ruse și a altor membri ai conducerii militare.
În plus, măsurile restrictive pot afecta gazoductul Nord Stream 2. Totodată, și liderii Uniunii Europene au anunțat că vor impune sancțiuni în cazul escaladării situației de la granița Ucrainei.
Mai mult, negocierile dintre NATO și Moscova nu au dus la nicio rezolvare. Rușii vor garanții de securitate ”în scris”, pentru care nu sunt dispuși să aștepte la nesfârșit.
Până atunci, fac calcule cu privire la cât de mult îi va afecta sancțiunile. Au ajuns la concluzia că nu foarte rău.
Rusia are metode adecvate și, dacă este necesar, simetrice de ”contracarare a oricărui fel de sancțiuni”, a menționat Leonid Slutsky, președintele Comisiei Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale.
Economia Rusiei este rezistentă la orice impact extern, iar sancțiunile nu îl pot afecta în mod serios, a adăugat acesta.
"Vom răspunde adecvat. Ne-am diversificat economia, astăzi poate rezista oricăror influențe externe. Și, desigur, nu pot spune că nu există sancțiuni sensibile", a remarcat șeful comisiei camerei inferioare.
„Sancțiunile și alte măsuri restrictive nu au fost instrumentele potrivite pentru a fi utilizate, deși probabil pot exista undeva ca excepție. Dar nu este nevoie să le folosim în politica mondială modernă. Este nejustificat", a spus senatorul rus, scrie TASS.
”În ceea ce privește acțiunile îndreptate împotriva noastră, suntem conștienți de capacitățile noastre, nicio măsură restrictivă nu poate avea consecințe catastrofale pentru economia rusă”, a insistat acesta.