O declarație în acest sens a fost făcută de purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, după ce Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc în ultimele zile pentru bombardamentele care au produs avarii la instalațiile centralei, relatează presa internațională.
Bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie "de către forțele armate ucrainene" este "potențial extrem de periculoasă" și "ar putea avea consecințe catastrofale pentru o zonă întinsă, inclusiv teritoriul european", a spus Peskov.
Rusia "așteaptă ca țările care au influență asupra conducerii ucrainene să-și folosească această influență pentru a preveni continuarea unor astfel de bombardamente", a adăugat el.
Situată în sudul Ucrainei și controlată de forțele ruse, centrala Zaporojie a fost ținta a două bombardamente în ultimele zile.
Ce spun Moscova și Kievul despre bombardamentele de la Zaporojie
Potrivit Ministerului rus al Apărării, bombardamente ucrainene efectuate duminică de pe poziții din apropierea orașului Marhaneţ au avariat o linie de înaltă tensiune care furnizează electricitate pentru regiunile Zaporojie şi Herson, aflate parţial sub control rusesc.
În urma tirurilor, a s-a produs o supratensiune, care a declanșate sistemul de siguranță ce a sistat furnizarea de electricitate.
Potrivit administrației instalate de Moscova, complexul nuclear de la Zaporojie funcționa, luni, în ''modul normal''.
La rândul său, Kievul a acuzat Rusia că a efectuat, sâmbătă, noi bombardamente în zona centralei, soldate cu rănirea a doi lucrători și avarierea a trei senzori de radiații.
Ucraina a cerut crearea unei ''zone demilitarizate'' la Zaporojie, cu prezența unor forțe de menținere a păcii.
Rusia și-a atras condamnări internaționale în martie, când a preluat prin forță acest obiectiv nuclear, deschizând focul asupra clădirilor administrative și amplificând temerile privind un posibil incident de tipul celui de la Cernobîl, din 1986.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a subliniat, luni, că "orice atac asupra centralelor nucleare este un act sinucigaș".
Foto principală: intrarea în centrala nucleară Zaporojie
Foto galerie: imagini distribuite de administrația instalată de ruși din Energodar, menite să documenteze un atac ucrainean cu drone și muniție de 12 mm asupra unei clădiri din apropierea centralei Zaporohjie, în luna iulie, 2022