Kosovo a denunţat marţi decizia Macedoniei de a nu-l invita la un summit regional organizat de această ţară la începutul lunii iunie, din cauza opoziţiei Serbiei, relatează AFP, citată de Agerpres.
Potrivit oficialilor din Kosovo, măsura contrazice progresele recente dintre Belgrad şi Pristina în normalizarea relaţiilor lor sub egida Uniunii Europene.
Summitul anual al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est se va desfăşura în zilele de 1 şi 2 iunie la Ohrid, în sudul Macedoniei, iar la el vor fi prezenţi lideri din douăsprezece ţări din Balcani şi Europa de sud-est.
„Participarea Republicii Kosovo la acest summit a fost împiedicată de Serbia şi Bosnia. Acest lucru este contrar principiilor de bună vecinătate ce reprezintă o condiţie pentru integrarea în UE”, a precizat Arber Vlaahiu, purtător de cuvânt al preşedinţiei kosovare.
Macedonia s-a apărat explicând că nu poate invita o ţară care nu este membră a SEECP „fără acordul tuturor ţărilor participante".
Până la acest moment, cinci din cele douăsprezece state membre ale SEECP - Serbia, Grecia, România, Republica Moldova şi Bosnia - nu au recunoscut independenţa Kosovo.
Ca urmare a refuzului Macedoniei de a invita Kosovo la summit, preşedintele Albaniei, Bujar Nishani, a refuzat participarea.
Responsabilul guvernului sârb însărcinat cu Kosovo, Aleksandar Vulin, a ţinut să precizeze că „Serbia nu a fost singura ce se opune participării Kosovo" la summit, spunând că România şi Bosnia s-au opus de asemenea.
Oficialii din Kosovo văd în decizia Macedoniei „o violare” a acordului ce vizează normalizarea relaţiilor dintre Pristina şi Belgrad, încheiat la 19 aprilie, la Bruxelles, sub egida Uniunii Europene.
Serbia refuză în continuare să recunoască independanţa Kosovo, pe care o consideră o provincie a sa din sud.
Statele Unite şi majoritatea şărilor din UE se numără printre cele peste 90 de ţări care au recunoscut până acum independenţa Kosovo.