Potrivit oficialilor din Kosovo, măsura contrazice progresele recente dintre Belgrad şi Pristina în normalizarea relaţiilor lor sub egida Uniunii Europene.
Summitul anual al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est se va desfăşura în zilele de 1 şi 2 iunie la Ohrid, în sudul Macedoniei, iar la el vor fi prezenţi lideri din douăsprezece ţări din Balcani şi Europa de sud-est.
„Participarea Republicii Kosovo la acest summit a fost împiedicată de Serbia şi Bosnia. Acest lucru este contrar principiilor de bună vecinătate ce reprezintă o condiţie pentru integrarea în UE”, a precizat Arber Vlaahiu, purtător de cuvânt al preşedinţiei kosovare.
Macedonia s-a apărat explicând că nu poate invita o ţară care nu este membră a SEECP „fără acordul tuturor ţărilor participante".
Până la acest moment, cinci din cele douăsprezece state membre ale SEECP - Serbia, Grecia, România, Republica Moldova şi Bosnia - nu au recunoscut independenţa Kosovo.
Ca urmare a refuzului Macedoniei de a invita Kosovo la summit, preşedintele Albaniei, Bujar Nishani, a refuzat participarea.
Responsabilul guvernului sârb însărcinat cu Kosovo, Aleksandar Vulin, a ţinut să precizeze că „Serbia nu a fost singura ce se opune participării Kosovo" la summit, spunând că România şi Bosnia s-au opus de asemenea.
Oficialii din Kosovo văd în decizia Macedoniei „o violare” a acordului ce vizează normalizarea relaţiilor dintre Pristina şi Belgrad, încheiat la 19 aprilie, la Bruxelles, sub egida Uniunii Europene.
Serbia refuză în continuare să recunoască independanţa Kosovo, pe care o consideră o provincie a sa din sud.
Statele Unite şi majoritatea şărilor din UE se numără printre cele peste 90 de ţări care au recunoscut până acum independenţa Kosovo.