?Încă o dată, îi invit pe toţi cei care au părăsit Kosovo să revină aici pentru că au dreptul să muncească pe propriul lor teritoriu,? a continuat premierul, adresându-le acest mesaj sârbilor care au părăsit provincia după războiul din 1999, dintre forţele sârbe şi gherila kosovar-albaneză care lupta pentru independenţă.
Independenţa Kosovo ? precedent periculos în Europa
Independenţa provinciei Kosovo ar putea crea un precedent în Europa, un gest considerat similar cu deschiderea cutiei Pandorei. De aceea, Europa este împărţită în două tabere. Pe de o parte, se află Rusia şi Serbia. Serbia vrea menţinerea provinciei Kosovo în componenţa sa. Belgradul este susţinut ferm de Rusia, pentru că independenţa regiunii Kosovo ar provoca nelinişte în comunităţile din Caucazul rus. Regiuni precum Cecenia ar putea revendica şi ele independenţa, ceea ce ar declanşa un val de violenţe în regiune.
De cealaltă parte a baricadei se află Uniunea Europeană şi Statele Unite, care consideră că albanezii din Kosovo îşi merită independenţa. Bruxellesul a trimis deja la Priştina o delegaţie care să preagătească acolo misiunea de supraveghere a unui Kosovo independent. Dar nici în interiorul Uniunii nu există un consens. Mai multe state europene, precum Spania, România sau Ciprul, au probleme similare cu regiuni în care locuiesc minorităţi naţionale.
De altfel, câţiva membri ai UDMR şi-au declarat deja satisfacţia. Doi politicieni au anunţat deja că vor merge duminică la Priştina ca să salute independenţa. Este vorba despre deputatul UDMR de Covasna Antal Arpad Andras şi europarlamentarul Sorgior Csaba.
Antena 3