Albanezii din Kosovo au ieşit în stradă ca să protesteze faţă de planul propus de ONU pentru reglementarea statutului provinciei. Majoritari în Kosovo, albanezii sunt nemulţumiţi că în proiect nu se prevede explicit declararea independeţei faţă de Serbia. Forţele ONU de menţinere a păcii, inclusiv jandarmi români, au intervenit ca să calmeze spirtele. Au tras cu gloanţe de caiciuc şi au lansat gaze lacrimogene.
Peste 70 de oameni au fost răniţi şi doi şi-au pierdut viaţa. Publicaţia ?The New York Times? susţine că înregistrările video de sămbătă arată că gloanţele de cauciuc care i-au ucis pe cei doi albanezi au fost trase de români. Ipoteza este susţinută şi de cotidianul ?International Herald Tribune?.
Până acum, nu există însă nicio confirmare oficială. Imediat după incidentele violente, premierul provinciei a sugerat că trupele internaţionale au utilizat forţa excesivă în reprimarea mişcărilor de protest. Organizaţia Naţiunilor Unite a deschis o anchetă în acest caz.
Comandantul detaşamentului român în Kosovo, Mircea Olaru, spune că până acum nu au fost solicitate informaţii despre modul în care s-a desfăşurat intervenţia din 10 februarie. Mai mult, nu există date oficiale despre informaţiile apărute în presă, conform cărora cei doi albanezi ar fi murit din cauza gloanţelor de cauciuc trase, cel mai probabil, de jandarmii români din trupele ONU de menţinere a păcii.
Datorită acetor incidente, administratorul ONU al provinciei Kosovo, Joachim Ruecker, l-a demis pe şeful poliţiei internaţionale, Stephen Curtis. Ruecker a argumentat că a cerut demisia în virtutea principiului responsabilităţii politice, în condiţiile în care cei doi protestatari au fost ucişi cu gloanţe de cauciuc ale poliţiei.
Antena 3