Antena 3 CNN Externe Kosovo va solicita aderarea la UE până la sfârșitul anului 2022

Kosovo va solicita aderarea la UE până la sfârșitul anului 2022

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 17:06 10 Iun 2022 Modificat la 17:10 10 Iun 2022
Albin Kurti.
Sursa foto: Getty Images

„Vom continua aspirația pentru statutul de candidat UE, la sfârșitul acestui an”, a spus Kurti, în timpul unei conferințe de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că Kacum Kosovo lucrează pentru a îndeplini cerințele de integrare în bloc.

Dacă Kosovo își depune cererea, numai Bosnia și Herțegovina va rămâne un potențial candidat, deoarece Serbia și Muntenegru deschid capitole, în timp ce Albania și Macedonia de Nord rămân în sala de așteptare a negocierilor de aderare.

Pe tema apărării, Kurti a spus că „pe 22 iunie, Bundestagul german este de așteptat să voteze pentru trupele germane din Kosovo. Interesul Kosovo pentru Programul Parteneriatul pentru Pace și NATO este o nevoie urgentă. Ne creștem capacitatea de apărare la 52%”.

Premierul a mai declarat că Serbia continuă să blocheze soluțiile oferite de Kosovo în cadrul dialogului bilateral facilitat de UE.

”Am fost un partid creativ, constructiv și angajat, dar, din păcate, Serbia continuă să blocheze soluțiile pe care le oferim în cadrul procesului de la Berlin”, a spus Kurti, potrivit Euractiv.

Discuțiile sunt în desfășurare de 11 ani și, deși au fost semnate unele acorduri, marea majoritate nu au fost puse în aplicare.

Kosovo nu este membru NATO sau candidat la UE și este singura țară din regiune care nu a primit o călătorie fără viză în UE. Aderarea la cele două instituții necesită aprobare unanimă, care va fi greu de obținut, deoarece România, Spania și Grecia nu recunosc independența Kosovo.

Țara și-a declarat independența față de Serbia în 2008, în urma războiului sângeros din 1998-1999 din Kosovo, care s-a încheiat după o campanie aeriană NATO de 78 de zile pentru a alunga armata sârbă din Kosovo și a aduce o forță de menținere a păcii.

În cadrul conferinței de presă, Scholz a spus că orice țară care dorește să adere la UE ar trebui să respecte legislația, democrația, deschiderea și transparența.

El a cerut, de asemenea, ca Serbia și Kosovo să se angajeze să ajungă la o situație politică durabilă în privința independenței Kosovo, deoarece „nu este de imaginat ca două țări care nu se recunosc reciproc să devină membre ale UE”.

Deși UE recunoaște Kosovo ca un potențial candidat la aderare, până acum nu a fost depusă nicio cerere oficială.

La începutul lunii mai, Pristina a solicitat aderarea la Consiliul Europei și a cerut recent aderarea accelerată la NATO și admiterea la Programul Parteneriatul pentru Pace, considerat pe scară largă ca un precursor al aderării cu drepturi depline.
 

×
Etichete: Kosovo aderare
x close