Antena 3 CNN Externe Kosovarii protestează împotriva planului ONU

Kosovarii protestează împotriva planului ONU

Kosovarii protestează împotriva planului ONU
12 Feb 2007   •   16:36

Atmosferă încordată în provincia sârbă Kosovo. Forţele de securitate sunt în alertă, în vreme ce liderii etnicilor albanezi şi diplomaţii occidentali fac din nou apeluri la calm. Poliţia kosovară a declanşat o serie de raiduri la sediile grupării care a generat violenţele din cursul week-endului trecut, soldate cu moartea a două persoane.

Confruntările de sâmbătă au izbucnit în cursul unei demonstraţii de protest la adresa planului ONU privind viitorul provinciei. Forţele de intervenţie ONU au recurs la gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru dispersarea câtorva mii de etnici albanezi, care au rupt cordoanele de securitate şi au încercat să ocupe sediul guvernului din Pristina, capitala provinciei.

În urma protestelor, ofiţerii kosovari au luat cu asalt, duminică, sediile din mai multe oraşe ale grupării pentru Auto-Determinare, responsabilă pentru protestele de la finele săptămânii, şi au arestat 3 persoane care se opuneau percheziţiilor. Poliţia a confiscat computere, CD-uri, documente şi alte echipamente electronice.

Ciocnirile violente de la Priştina au făcut 2 morţi, alte 2 persoane se află în stare critică, în vreme ce peste 70 de protestatari au beneficiat de asistenţă medicală, majoritatea din cauza efectelor gazelor lacrimogene. Liderii etnicilor albanezi şi diplomaţii occidentali au lansat luni noi apeluri la calm, de teama altor violenţe.

Kosovo este sub administraţia Naţiunilor Unite din 1999, anul campaniei de bombardamente NATO asupra Serbiei. Trimisul special ONU în Kosovo Martti Ahtisaari a prezentat un plan pentru viitorul provinciei, în urmă cu 10 zile, în care nu apare expres termenul de \'\'autonomie\'\', în cazul provinciei majoritar albaneze.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close