Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis a fost sâmbătă în Bucegi, foarte aproape de locul în care o fată a fost ucisă de urs. „S-a ajuns prea departe”

Klaus Iohannis a fost sâmbătă în Bucegi, foarte aproape de locul în care o fată a fost ucisă de urs. „S-a ajuns prea departe”

klaus iohannis zarnesti_INQUAM_Photos_Alex Nicodim_
Klaus Iohannis este cunoscut pentru faptul că merge foarte des în drumeții. Foto: Inquam/Alex Nicodim
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Iul 2024   •   19:15

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat miercuri, de la Washington, la tragedia din Munţii Bucegi în care o tânără a fost ucisă de urs, spunând că l-a şocat evenimentul, mai ales că sâmbătă a fost pe un traseu din Munţii Bucegi, şi a aflat apoi că foarte aproape de locul în care s-a produs tragedia.

El a mai spus că problema cu urşii nu este deloc nouă, şi clasa politică a reacţionat de fiecare dată, la aceste incidente nefericite, doar punctual, iar dacă vrem în continuare să avem un turism sănătos şi în România, trebuie să înţelegem că nu putem să lăsăm oamenii să fie omorați de animale.

"Cred că s-a ajuns prea departe. Sunt foarte îngrijorat și m-a șocat evenimentul.. Sâmbătă am fost și eu pe un traseu din Munții Bucegi și după puțin timp să aflu că foarte aproape de locul în care m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire.

Îmi pare foarte rău pentru persoana care a fost o victimă acolo, pentru familia ei, dar îmi pare foarte rău pentru România, fiindcă avem resurse naturale incredibile și nu prea știm să le gestionăm cum trebuie.

Deci, problema cu urșii nu este deloc nouă și clasa politică a reacționat de fiecare dată la aceste incidente nefericite, doar punctual. Deci este o mare emoție, se convoacă o ședință de Guvern, se discută în Parlament, după care trecem mai departe.

Dacă vrem în continuare să avem un turism sănătos în România, trebuie să înțelegem că nu putem să lăsăm oamenii să fie omorâți de animale, cum nu cred că animalele trebuie să fie omorâte doar pentru distracție. Dar calea de mijloc trebuie găsită și eu sper că de data aceasta cei responsabili să găsească o soluție reală. Este, între timp, evident că avem prea mulți urși, avem prea multe incidente unde oameni sunt răniți sau chiar uciși de urși și nu se poate continua stilul acesta.

Nu sunt nici vânători, nici specialist în materie, dar avem destui și este cazul să vină cu o soluție legislativă care sigur respectă toate normele europene ce respectă și viața oamenilor. Nu putem să protejăm animale în detrimentul oamenilor", a spus Klaus Iohnannis.

Tanczos Barna cere Parlamentului să aibă curaj să adopte urgent legea vânătorului. „Este absolut urât să spui că victima este vinovată"

Tanczos Barna, fost ministrul al Mediului, a explicat, la Antena 3 CNN, cum a rămas blocat în Parlament proiectul de lege pentru reintroducerea vânătorii, propus de UDMR, în condițiile în care există suprapopulație de urși în România. Mai mult, el a criticat afirmațiile apărute în spaţiul public care o dau vinovată pe tânăra ucisă pe motiv că ar fi hrănit ursul.  

În primul și în primul rând, Parlamentul trebuie să ia atitudine și să aprobe acte normative prin care protejează viața umană. Și cred că avem curaj, suficient curaj ca să aprobăm un astfel de proiect de lege și să reintroducem acea intervenție preventivă prin vânătoare care nu pune în pericol specia ursului brun.

Şi acest lucru s-a propus, prin proiectul UDMR-ului și cred că poate fi un prim pas. Dar nu este suficient, pentru că și Jandarmeria, Primăria și Salvamontul trebuie să știe cum să acționeze într-o asemenea situație, ca să nu pună, de exemplu, vânătorul într-o situație în care să dea explicații la poliție, într-un dosar penal.

Ordonanța 81 de intervenție media imediată este foarte clară. Se poate interveni fără aprobare de la București la fața locului, imediat pentru extragerea exemplarelor periculoase. Este o roată propusă de mine, aprobată de Guvern în 2021, la inițiativa UDMR, și este o ordonanță care spune cum se constituie echipa, unde se merge, cum se face și cum poți să elimini birocrația bucureşteană luând deciziile la fața locului.

Sper că aceste proceduri au fost foarte simple, de altfel au fost parcurse am înțeles că vânătorii a ajuns foarte repede la fața locului și sper ca în urma apelului 112 acel comitet de intervenție a fost constituit și atunci vânătorul nu o să aibă absolut nicio problemă în aplicarea legii și în acel dosar penal", a spus, la Antena 3 CNN, Tanczos Barna, fost ministrul al Mediului.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close