Vorbind la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, Elveția, Kissinger, în vârstă de 98 de ani, a spus că eșecul în reluarea negocierilor cu Rusia și continuarea antagonizării Moscovei ar putea avea consecințe dezastruoase pentru stabilitatea Europei pe termen lung.
”Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni înainte de a crea revolte și tensiuni care nu vor fi depășite cu ușurință”, a spus el.
"În mod ideal, linia de separare ar trebui să fie o întoarcere la status quo ante. Urmărirea războiului dincolo de acest punct nu ar fi vorba despre libertatea Ucrainei, ci despre un nou război împotriva Rusiei însăși".
Kissinger, care a lucrat sub administrațiile lui Richard Nixon și Gerald Ford în anii 1970, a avertizat împotriva tcontinuării războiului și a făcut presiuni pentru negocieri.
Fostul secretar de stat a spus că Rusia a fost o parte esențială a Europei de 400 de ani, acționând ca echilibru de putere în vremuri critice pentru continent. Kissinger a spus că țările occidentale ar trebui să-și amintească importanța Rusiei în Europa și să nu se lase cuprinse ”de starea de spirit a momentului”.
Rusia a declarat că este deschisă posibilității de a relua discuțiile de pace dacă Ucraina face primul pas, după cum a anunțat luni adjunctul ministrului rus de externe, Andrei Rudenko.
„Vom fi gata să revenim la negocieri, de îndată ce Ucraina va arăta o poziție constructivă și va oferi cel puțin o reacție la propunerile care i-au fost înaintate”, a spus Rudenko. El nu a precizat care ar fi această poziție constructivă pentru Ucraina.
Însă, Ucraina pare să fie din ce în ce mai intransigentă în ceea ce privește ajungerea la un acord de pace care prevede ca Kievul să cedeze o parte din teritoriul său Moscovei.
Volodimir Zelenski, a declarat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu este interesat de discuții sau de nimic despre care discută cei care participă la forum.
Zelenski a spus că Putin este interesat doar de „forța brută”.
„Anul acesta, cuvintele „punct de cotitură” sunt mai mult decât un punct de discuție retoric”, a spus Zelensk. „Anul acesta este într-adevăr anul în care se decide dacă forța brută va stăpâni lumea”.
„Dacă da, cei puternici nu sunt interesați de gândurile noastre. Forța brută nu caută altceva decât subjugarea celor pe care încearcă să-i supună și nu vorbește, ucide, așa cum face Rusia în Ucraina”.
Delegaților Moscovei li s-a interzis să se alăture forumului de la Davos anul acesta din cauza invaziei ruse a Ucrainei.
Pe parcursul săptămânii trecute, alți oficiali ucraineni au făcut declarații puternice împotriva posibilității de a ajunge la un acord de pace care să implice cedarea oricărui teritoriu Rusiei.
La 21 mai, consilierul lui Zelenski, Mikhailo Podoliak, a exclus posibilitatea unui încetări a focului care a văzut Kievul obligat să cedeze oricare dintre teritoriile sale Moscovei, spunând că o astfel de rezoluție a războiului nu va oferi Rusiei decât o poziție de avantaj pentru un alt război mai mare în viitor.
„Războiul nu se va opri [după orice concesii], va fi doar pus în pauză pentru o vreme”, a declarat Podoliak pentru Reuters într-un interviu.
„După un timp, cu o intensitate reînnoită, rușii își vor construi armele, forța de muncă și vor lucra la greșelile lor, se vor moderniza puțin, vor concedia mulți generali și vor începe o nouă ofensivă, mai sângeroasă și de amploare. ."
La o zi după comentariul lui Podoliak, șeful biroului lui Zelenski, Andri Iermak a spus că războiul nu se va încheia fără „restaurarea completă a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”.
Se așteaptă ca Zelenksi să ceară țărilor occidentale să își reînnoiască sprijinul față de Ucraina și să ofere Kievului mai mult sprijin militar și economic pentru a lansa o contraofensivă împotriva Rusiei.