Antena 3 CNN Externe Kim Jong Un și-a trimis baloanele cu gunoi direct la Președinția Coreei de Sud. Au fost mobilizate echipe de intervenție chimică

Kim Jong Un și-a trimis baloanele cu gunoi direct la Președinția Coreei de Sud. Au fost mobilizate echipe de intervenție chimică

Gunoi NK DPA
Baloanele cu gunoi din Coreea de Nord au ajuns în Coreea de Sud. Sursă foto: hepta / DPA Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iul 2024   •   09:18

Baloane încărcate cu deșeuri lansate din Coreea de Nord au aterizat, miercuri, în zona complexului prezidențial de la Seul, relatează presa internațională, citând AFP.

Responsabilii cu securitatea instituției prezidențiale au mobilizat echipe de intervenție chimică în urma incidentului.

Este pentru prima dată când sediul președinției sud-coreene, situat în centrul capitalei și protejat de militari, este afectat de direct de gunoiul expediat pe calea aerului din Coreea de Nord.

"Echipa de intervenție în caz de război chimic, biologic și radiologic a recuperat în siguranță baloanele cu gunoi. După investigații, rezultatele au confirmat că nu există niciun pericol de contaminare", a declarat serviciul prezidențial de securitate sud-coreean.

Statul Major Interarme al țării a avertizat în avans cu privire la o nouă lansare de baloane nord-coreene, iar autoritățile de la Seul au lansat o alertă, miercuri dimineață.

"Dacă găsiți baloane pe sol, nu le atingeți și anunțați cea mai apropiată unitate militară sau cel mai apropiat post de poliție", se spune în mesajul de alertă.

Regimul lui Kim Jong Un a expediat în Coreea de Sud mii de baloane cu deșeuri, începând din luna mai, într-o escaladare a tensiunilor dintre cele două state.

Coreea de Sud trimite propagandă în Nord. Kim Jong Un trimite gunoaie în Sus

Incidentul de miercuri vine după cea de-a zecea lansare de baloane cu gunoi operată de Coreea de Nord în acest an.

Regimul de la Phenian prezintă aceste demersuri ca fiind represalii pentru faptul că Sudul, la rândul său, trimite baloane încărcate cu materiale de propagandă.

Duminică, autoritățile de la Seul au reluat difuzarea de mesaje propagandistice prin sistemul de difuzoare amplasat de-a lungul frontierei cu Nordul.

De asemenea, guvernul sud-coreean a suspendat un acord militar menit să reducă tensiunile cu țara vecină și a reluat exercițiile cu muniție reală pe insulele situate la frontieră și în apropierea zonei demilitarizate. 

Phenianul a amenințat, la rândul său, că va bombarda difuzoarele folosite de Seul pentru difuzarea de mesaje la graniță.

Presa internațională amintește că, din punct de vedere tehnic, cele două state sunt încă în război, deoarece conflictul dintre ele s-a încheiat în 1953 printr-un armistițiu și nu printr-un tratat de pace.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close