Antena 3 CNN Externe Kim Jong Un l-a plimbat pe Vladimir Putin prin Pheninan într-o limuzină decapotabilă, produsă în Occidentul decadent

Kim Jong Un l-a plimbat pe Vladimir Putin prin Pheninan într-o limuzină decapotabilă, produsă în Occidentul decadent

aurus mercedes
Limuzină Aurus (stânga) și Mercedesul cu care Kim l-a plimbat pe Putin prin Phenian. Surse foto: hepta / Sputnik / Mihail Metzel / X@ActualidadINTL
de Adrian Iclozan    |    19 Iun 2024   •   13:14

Mai multe momente atipice au marcat prezența președintelui rus Vladimir Putin în capitala nord-coreeană Phenian, relatează CNN și BBC.

La sosirea pe aeroport, presa internațională a remarcat faptul că Putin și Kim s-au invitat reciproc, de mai multe ori, să urce cu întâietate în limuzina oficială.

Pentru că gazda sa a rămas fermă pe poziții, liderul rus a cedat și s-a urcat el, primul, în mașină.

Momentul a avut loc la ceas de noapte.

Presa internațională: Putin a ajuns în Coreea de Nord cu câteva ore întârziere

Amănuntul este semnificativ, pentru că presa internațională a notat faptul că liderul rus a ajuns cu întârziere la Phenian.

Mai exact, Vladimir Putin a ajuns în Coreea de Nord miercuri, la ora 3 dimineața, în contextul în care informațiile inițiale indicau că era așteptat încă de marți seara.

BBC amintește că în aproape un sfert de secol la conducerea Rusiei, liderul de la Kremlin și-a consolidat reputația de om care întârzie la întâlnirile cu actorii politici internaționali.

Întârzierea ar fi o măsură a respectului arătat pentru interlocutor: cu cât e mai mare întârzierea, cu atât respectul se diminuează corespunzător.

Anterior, Putin a întârziat mai mult de patru ore la o întâlnire cu fostul cancelar german Angela Merkel, trei ore la o întâlnire cu fostul premier japonez Shinzo Abe, 80 de minute la o Adunare Generală a ONU și 50 de minute la o întâlnire cu Papa Francisc.

Președintele Chinei, Xi Jinping, este unul dintre liderii pe care Putin nu i-a lăsat să aștepte.

De remarcat că, odată cu războiul din Ucraina, această trăsătură a președintelui rus s-a manifestat mai rar, pentru că și întâlnirile sale internaționale au fost mult mai puține.

Kim l-a plimbat pe Putin cu Mercedesul prin Phenian

La Phenian, pe timp de zi, Putin și Kim au schimbat mașina: dictatorul nord-coreean și-a plimbat oaspetele într-un Mercedes decapotabil, iar imaginile s-au viralizat pe internet și au atras ironii corozive.

Este cunoscută preferința lui Kim pentru produsele occidentale, la care are acces limitat - de regulă, prin intermediul Chinei - ca urmare a sancțiunilor internaționale la care țara sa este supusă, din cauza programelor de înarmare nucleară și balistică.

Este, de asemenea, demn de menționat că în aceeași dimineață în care a fost plimbat prin Phenian cu limuzina nemțească, Putin a promis Coreei de Nord să lupte împotriva "politicii hegemonice și imperialiste" a Statelor Unite și a aliaților săi, între care Germania ocupă un loc fruntaș.

Nu este clar, momentan, dacă plimbarea cu Mercedesul a contat ca pregătire a președintelui rus în lupta cu Occidentul.

Putin i-a dat lui Kim un al doilea Aurus, Kim i-a dat lui Putin "daruri" legate de imaginea liderului rus

În mod tradițional, aliații apropiați își fac cadouri iar evenimentul de miercuri nu a încălcat cutuma.

Consilierul prezidențial Iuri Ușakov a declarat că liderul rus i-a făcut cadou omologului nord-coreean o limuzină rusească de lux, marca Aurus, o sabie ceremonială de amiral și un serviciu de ceai, notează BBC.

Este a doua oară când Kim Jong Un primește un Aurus de la Putin, adaugă sursa citată.

Ușakov a mai precizat că, la rândul său, Kim Jong Un i-a oferit lui Vladimir Putin "cadouri având legătură cu imaginea" liderului rus.

Presa internațională a speculat că e vorba de portrete sau alte opere de artă în care este imortalizat Vladimir Putin.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Geoană, la un pas de a intra în cursa pentru prezidențiale
x close