Antena 3 CNN Externe Cel puțin 13 morți după ce armata a tras în protestatarii din Kenya. Parlamentul din Nairobi a fost incendiat

Cel puțin 13 morți după ce armata a tras în protestatarii din Kenya. Parlamentul din Nairobi a fost incendiat

Robert Kiss
3 minute de citit Publicat la 13:34 26 Iun 2024 Modificat la 13:34 26 Iun 2024
hepta_kenya proteste
Armata a folosit muniție reală și gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din Kenya. Foto: Hepta

Cel puțin 13 protestatari au fost uciși în timpul protestelor din Kenya, potrivit serviciilor de urgență, iar o secțiune a parlamentului a fost incendiată, în timp ce demonstrațiile împotriva noilor propuneri de impozitare au escaladat marți, scrie BBC.

O mulțime furioasă a spart liniile poliției pentru a asalta parlamentul din capitala Nairobi, înainte de a incendia părți din clădire.

Într-un discurs de marți seară, președintele William Ruto a spus că vor fi mobilizate toate forțele pentru a „dejuca orice tentativă a criminalilor periculoși de a submina securitatea și stabilitatea țării”.

El a trimis armata pentru a înăbuși protestele.

Mai multe grupuri au acuzat forțele de securitate că au reacționat exagerat folosind muniție reală.

Simon Kigondu, președintele Asociației Medicale din Kenya, a declarat pentru agenția de presă AFP că cifra de 13 decese „nu este cifra finală”.

Au existat, de asemenea, rapoarte neverificate de pe rețelele sociale despre zeci de persoane care au fost împușcate de ofițerii de securitate peste noapte, precum și rapoarte despre decese în alte zone din țară, unde au avut loc proteste.

Protestele împotriva unui proiect de lege nepopular, care include mai multe creșteri de taxe, au loc de zile întregi. Dar acestea au escaladat marți, când parlamentarii au adoptat un proiect de lege modificat.

Protestatarii au pătruns în parlament, vandalizand interiorul și incendiind părți ale clădirii. 

Poliția a deschis apoi focul cu muniție reală, potrivit Asociației Medicale din Kenya.

Mercy Juma, corespondentul BBC din Nairobi, a văzut mai multe cadavre întinse pe stradă în bălți de sânge.

Protestele au fost în mare parte organizate de tineri prin intermediul rețelelor sociale.

„Există lucruri greu de înțeles, cum ar fi cum să impuni o taxă de 16% pe pâine? Cum să taxezi absorbantele?”, a declarat Derrick Mwathu, în vârstă de 24 de ani, pentru BBC, referindu-se la unele dintre propunerile cuprinse în proiectul de lege inițial.

Președintele Ruto a promis un răspuns dur la ceea ce el a numit „violență și anarhie”.

„Nu este în regulă sau chiar de imaginat ca infractorii care se prefac a fi protestatari pașnici să poată regăsi teroarea împotriva poporului, a reprezentanților lor aleși și a instituțiilor înființate conform constituției noastre și să se aștepte să fie liberi”, a spus acesta.

Uciderea protestatarilor a fost condamnată pe scară largă, inclusiv de apărătorii drepturilor omului, de avocați și de biserică.

Wanjeri Nderu, șeful Societății Internaționale pentru Drepturile Omului, a declarat pentru BBC că ceea ce s-a întâmplat în timpul protestului a fost „ca și cum am fi un război”, adăugând că poliția folosea muniție reală chiar înainte ca parlamentul să fie atacat.

Episcopii catolici au condamnat, de asemenea, acțiunea poliției și „au făcut un apel la poliție să nu tragă în protestatari”, îndemnând totodată protestatarii să rămână pașnici.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „profund întristat de rapoartele despre morți și răni.

El a cerut, de asemenea, autorităților kenyene „să-și exercite reținerea” și a cerut ca toate demonstrațiile să fie pașnice.

Se pare că sute de persoane au fost rănite, inclusiv cu gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene. La o catedrală din Nairobi, unde a fost înființată o tabără medicală pentru a îngriji protestatarii răniți, un reporter BBC a văzut că medicii au fost forțați să iasă din clădire de soldați.

O altă unitate temporară a fost înființată în afara unității de urgență de la Spitalul Național Kenyatta.

Fostul președinte Uhuru Kenyatta a cerut dialog, spunând că liderii din Kenya ar trebui să „știe că puterea și autoritatea le sunt donate de oameni”.

Deși guvernul a răspuns la unele propuneri din proiectul de lege inițial, protestatarii au cerut ca acesta să fie retras în întregime.

Țările occidentale și-au exprimat îngrijorarea față de violență și au cerut calm.

×
x close