John F. Kennedy a luat în calcul posibilitatea unei intervenţii militare în Brazilia cu un an înaintea loviturii de stat care l-a îndepărtat de la putere pe Joao Goulart şi care a instituit o dictatură de 21 de ani în această ţară, informează AFP, citată de Mediafax.
O înregistrare audio a fostului preşedinte american a fost publicată pe site-ul Arquivos da Ditadura (Arhivele Dictaturii) al jurnalistului Elio Gaspari, care a reuşit să adune o colecţie importantă de documente cu privire la instaurarea regimului militar în 1964.
Astfel, pe 7 octombrie 1963, cu 46 de zile înainte să fie asasinat, Kennedy l-a întrebat pe ambasadorul american la Brasilia, Lincoln Gordon: „Vezi vreo situaţie, în curând, în care să putem interveni militar?”.
Diplomatul a răspuns că există o „eventualitate periculoasă, care necesită, fără îndoială, o acţiune rapidă”.
În acelaşi timp, Gordon a precizat că este necesar din partea Casei Albe să aştepte acţiuni mai clare care să indice un viraj către modelul cubanez al lui Fidel Castro, pentru a justifica o intervenţie în Brazilia.
În cele din urmă, o astfel de operaţiune nu a fost necesară, militarii brazilieni favorabili Washingtonului preluând puterea în aprilie 1964 şi îndepărtându-l de la putere pe Goulart.
Statele Unite au recunoscut Guvernul militar, care avea să rămână la putere până în 1985.
Potrivit site-ului Arquivos da Ditadura, conversaţia a avut loc în cursul unei reuniuni de două zile între Kennedy şi membri ai Guvernului său, în care au discutat despre situaţia din Brazilia şi din Vietnam.
Documentul audio face parte dintr-o serie de înregistrări clandestine, efectuate începând din 1962 de către Kennedy însuşi, în cursul tuturor reuniunilor.
În 2012, Biblioteca John F. Kennedy de la Boston a făcut publice 45 de ore din aceste înregistrări efectuate de către preşedinte cu trei luni înainte să moară.