Antena 3 CNN Externe Keir Starmer pregătește desființarea mandatelor ereditare în Parlamentul britanic. Camera Lorzilor va rămâne fără 92 de membri

Keir Starmer pregătește desființarea mandatelor ereditare în Parlamentul britanic. Camera Lorzilor va rămâne fără 92 de membri

Keir Starmer
Keir Starmer, prim-ministrul guvernului Regatului Unit. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    05 Sep 2024   •   19:24

Guvernul britanic condus de Keir Starmer a introdus, joi, în dezbatere parlamentară, în Camera Comunelor, un proiect de lege prin care urmează să fie desființate locurile ereditare în Camera Lorzilor, camera superioară a Parlamentului britanic. În prezent, 92 de astfel de lorzi ereditari se află încă în funcții în Camera Lorzilor.

În anul 1999, guvernul laburist al lui Tony Blair a intenţionat să elimine complet din camera superioară a legislativului membrii ereditari. În cele din urmă, numărul acestora a fost, atunci, diminuat, actul normativ de reformă constituţională adoptat la acea vreme prevăzând o excepţie pentru 92 de membri ereditari.

Partidul Laburist, care în iulie a revenit la putere după ce 14 ani a stat în opoziţie, şi-a propus în manifestul său electoral reducerea numărului de locuri ale aristocraților. Camera Lorzilor are, în prezent, peste 800 de membri, şi de asemenea, reducerea sub limita de 80 de ani a vârstei de pensionare pentru aceşti aristocrați ereditari, ca primi paşi în cadrul unei reforme mai ample care, în final, să înlocuiască această cameră cu una mai reprezentativă.

Camera Lorzilor este cea mai numeroasă cameră legislativă superioară din lume. Membrii ei, a căror medie de vârstă, în prezent, este de 71 de ani, sunt majoritatea numiţi pe viaţă şi, spre deosebire de membrii Camerei Comunelor, nu sunt aleşi de electorat prin vot direct. Unii sunt membri ai clerului sau foşti deputaţi numiţi de foşti premieri demisionari.

Creată în secolul al XIV-lea, Camera Lorzilor are rolul de a examina proiectele de lege adoptate de Camera Comunelor (camera inferioară) şi poate avea, de asemenea, iniţiativa unor proiecte de lege.

De pildă, în cazul legii promovate de fostul guvern conservator pentru expulzarea migranţilor ilegali către Rwanda, lege abandonată de laburistul Keir Starmer imediat ce a preluat puterea, Camera Lorzilor a jucat un rol esenţial în revizuirea ei în sensul introducerii unor prevederi mai favorabile migranţilor, după ce a respins succesiv textele adoptate de Camera Comunelor.

„Nicio altă democraţie modernă comparabilă nu permite dobândirea prin naştere a dreptului de a fi reprezentat şi de a vota în adunarea legisltativă, nu există în democraţiile occidentale comparabile niciun echivalent în care în parlament să fie rezervate locuri membrilor care sunt născuţi în anumite familii şi care au dobândit, astfel, doar prin naştere mandatele parlamentare, a declarat premierul Starmer după numirea în funcţie în luna iulie.

De asemenea, a mai argumentat el, spectrul politic al membrilor ereditari este „static” şi majoritar conservator, iar aceştia nu pot fi supuşi unor proceduri de control, spre deosebire de membrii Camerei Comunelor.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close