Prin noua luare de poziţie oficială, Hamid Karzai adânceşte şi mai mult criza diplomatică dintre Kabul şi Washington.
Relaţiile dintre cele două părţi s-au tensionat treptat, pe fondul refuzului afgan de a semna un Tratat de Securitate Bilaterală, care ar permite o prezenţă militară americană după 2014, an în care majoritatea trupelor străine vor părăsi Afganistanul.
Coaliţia ISAF, dominată de SUA, a negat că operaţiunea de ieri a fost una planificată şi susţine că Forţele Speciale Afgane au organizat-o.
Reprezentanţii ISAF spun că rebelii talibani au deschis focul asupra unui contingent comun, format din militarii săi şi forţele afgane, care a răspuns atacului şi a solicitat sprijin aerian.
În comunicatul oficial remis de forţa internaţională de menţinere a păcii se arată că "în mod tragic, două persoane civile, aflate în interiorul clădirilor de unde trăgeau rebelii, au fost ucise. De asemenea, un militar al coaliţiei noastre şi 10 insurgenţi au fost ucişi în schimbul de focuri".
Karzai a declarat că moartea atâtor civili este dovada clară că SUA "au eşuat în promisiunea de onoare prin care garanta respectul faţă de vieţile afganilor".
Liderul de la Kabul a condamnat "în cei mai duri termeni" atacul din estul provinciei Parwan, se arată într-un comunicat al cabinetului său.
El spune că nu va semna pactul cu americanii până când nu se vor opri raidurile aeriene asupra caselor afgane şi până când administraţia de la Washington nu va fi dispusă să deschidă negocieri de pace cu talibanii.
În replică, diplomaţii de peste ocean sunt de părere că preşedintele afgan face concesii talibanilor, având în vedere că se apropie alegerile prezidenţiale.
Mai mult, presiunile exercitate de la Washington au crescut, iar administraţia americană a ameninţat că va părăsi Afganistanul în totalitate, ajungând-se la momentul zero ("zero option"), prin care armata locală va fi lăsată să se confrunte singură cu rebelii islamişti.