Antena 3 CNN Externe Karl Nehammer invită Rusia și Ucraina la negocieri de pace la Viena

Karl Nehammer invită Rusia și Ucraina la negocieri de pace la Viena

Karl Nehammer vorbe?te ?i gesitculeaz?.
Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    05 Sep 2024   •   23:56

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a invitat, joi, Rusia și Ucraina la negocieri de pace la Viena, anunțându-și disponibilitatea de a găzdui o astfel de discuție, relatează The Kyiv Independent.

Propunerea cancelarului austriac vine după ce dictatorul rus, Vladimir Putin, a susținut în aceeași zi că Rusia „nu a refuzat niciodată să negocieze” și a adăugat că negocierile de pace cu Ucraina ar trebuie să se bazeze pe documentele de la Istanbul.

Rusia și Ucraina au mai încercat să negocieze o formulă de pace în 2022, la Istanbul, însă nu s-a ajuns la niciun rezultat.

„Orice negocieri trebuie să se desfășoare fără precondiții și cu discuții față în față. Austria e pregătită să susțină o pace dreaptă și de durată, bazată pe dreptul internațional. Austria vrea să fie loc de negociere în virtutea faptului că e sediul OSCE”, a scris Nehammer pe Twitter.

Nici Ucraina, nici Rusia nu sunt dispuse să cedeze

În iunie, Putin declara că pentru a veni la negocieri, Ucraina trebuie să evacueze teritoriile sale din sud și est – Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie – teritorii care aparțin guvernului de la Kiev conform dreptului internațional și pe care regimul criminal de la Kremlin susține că le-a anexat.

Dictatorul a mai adăugat și că Ucraina trebuie să recunoască aceste anexări ilegale și să renunțe la ambiția de a se alătura NATO.

Răspunsul președintelui Volodimir Zelenski a fost că Ucraina respinge ferm astfel de condiții și a numit cerințele lui Putin un ultimatum care „reînvie nazismul”.

Ucraina vrea ca orice negocieri de pace să se bazeze pe formula sa în zece pași, în care se include retragerea invadatorilor de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din Donbas și Crimeea.

Printre propuneri se mai numără și punerea sub acuzare a celor care au comis crime de război, prevenirea ecocidului în Ucraina, și asigurarea unei securități alimentare și energetice pentru țara invadată.

Rusia a respins, constant, o pace bazată pe acest plan.

La discuțiile din 2022, Rusia și Ucraina se puseseră de acord să excludă Crimeea din tratat, teritoriul rămânând, astfel, sub ocupație rusă, dar fără ca Ucraina să recunoască pretențiile de suveranitate ale regimului de la Kremlin asupra acesteia, conform unor informații relatate de NYT în iunie.

Statutul celorlalte teritorii ucrainene ocupate urma să fie stabilit în negocieri ulterioare între Zelenski și Putin. Totuși, acest draft inițial nu a fost niciodată aprobat de autoritățile ruse sau ucrainene.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close