Antena 3 CNN Externe Kamala Harris, contrată de un jurnalist CNN când a spus că Biden a fost „puternic” la dezbatere: „Ba a fost înspăimântător”

Kamala Harris, contrată de un jurnalist CNN când a spus că Biden a fost „puternic” la dezbatere: „Ba a fost înspăimântător”

Kamala Harris, contrată de un jurnalist CNN când a spus că Biden a fost „puternic” la dezbatere: „Ba a fost înspăimântător”
Kamala Harris, vicepreședintele SUA | Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    28 Iun 2024   •   09:45

Prestația președintelui Joe Biden la dezbaterea cu Trump de la CNN a tras un semnal de alarmă în rândul democraților de top, determinându-i pe unii să se întrebe deschis dacă Biden poate rămâne în fruntea listei democrate. Kamala Harris, vicepreședintele SUA, a fost contrată de jurnalistul CNN Anderson Cooper, după ce a spus că prestația lui Joe Biden „a arătat un Joe Biden puternic”. „Ba a fost înspăimântător”, a spus jurnalistul CNN.

„Părea un pic dezorientat. A devenit mai puternic pe măsură ce dezbaterea a continuat. Dar până atunci, cred că panica s-a instalat", a declarat David Axelrod, agent democrat de lungă durată și comentator politic senior la CNN.

De asemenea, Axelrod a dat glas unei conversații care avea loc joi seară în rândul multor democrați: "Vor exista discuții cu privire la oportunitatea ca el să continue".

După un început dificil al serii, oficialii de campanie și de partid au subliniat că reproșul lui Biden la adresa fostului președinte Donald Trump cu privire la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA a fost momentul în care președintele și-a atins potențialul. Aceștia au remarcat, de asemenea, comentariile lui Biden privind schimbările climatice și schimbul de replici cu privire la termenii depreciativi folosiți de Trump la adresa veteranilor ca momente importante și au susținut că președintele s-a îmbunătățit pe măsură ce noaptea a trecut. Vicepreședintele Kamala Harris a recunoscut că președintele a avut un "început lent".

„Ceea ce am văzut în seara aceasta a fost un contrast foarte clar între președinte și Donald Trump cu privire la toate problemele care contează pentru poporul american. Da, a fost un început lent, dar a fost un final puternic. Și ceea ce a devenit foarte clar pe parcursul serii este că Joe Biden luptă în numele poporului american - pe fond, pe politică, pe performanță", a declarat Harris într-un interviu cu Anderson Cooper de la CNN.

Presată de Cooper cu privire la prestația lui Biden, Harris a oferit o apărare a șefului său.

„Oamenii pot dezbate aspecte legate de stil, dar, în cele din urmă, aceste alegeri și cine este președintele Statelor Unite trebuie să fie despre substanță. Iar contrastul este clar", a spus ea, arătând spre recordul său mai larg în funcție.

„A fost un început lent. Asta este evident pentru toată lumea. Nu am de gând să dezbat acest aspect", a spus Harris.

Biden a întâmpinat întrebări persistente cu privire la vârsta sa din momentul în care a decis să candideze pentru a treia oară la Casa Albă în 2019. La 81 de ani, el este cel mai în vârstă președinte din istorie și ar avea 86 de ani la sfârșitul unui potențial al doilea mandat. Dezbaterea prezidențială de joi de pe CNN a oferit un test cheie pentru ca președintele să dea dovadă de vigoare și energie - iar sursele democrate care au reacționat la dezbatere au descris emoții variind de la îngrijorare la panică directă cu privire la cea mai mare vulnerabilitate a lui Biden.

Încă de la începutul dezbaterii, președintele a părut să aibă probleme cu vocea. Biden își curăța gâtul sau tușea de mai multe ori, o afecțiune despre care medicul său a declarat anterior că este cauzată de refluxul acid. De asemenea, el s-a confruntat cu o răceală în ultimele zile, au declarat mai multe surse pentru CNN.

În timp ce Trump vorbea, Biden rămânea adesea cu gura căscată, cu privirea fixă. Ocazional, s-a străduit să își termine gândurile sau să lovească, cedând teren pe teme precum avortul, unde democrații au un avantaj.

Cum și-a evaluat Biden performanța de la dezbatere

Biden a ignorat îngrijorările legate de prestația sa la dezbatere, spunând reporterilor că a avut o prestație bună în timp ce vizita patronii unui Waffle House după dezbatere.

„Cred că m-am descurcat bine", a spus Biden.

Când a fost întrebat despre solicitările ca el să renunțe și dacă a avut vreo îngrijorare cu privire la performanța sa la dezbatere, Biden l-a atacat pe fostul președinte Donald Trump.

„Nu, este greu să dezbatem un mincinos", a spus Biden, adăugând că îl doare gâtul.

Democrații se gândesc dacă ar trebui să îl schimbe pe Joe Biden din postura de candidat prezidențial

Dezbaterea de joi a avut loc înainte ca atât Biden, cât și Trump să fie nominalizați oficial la convențiile partidelor lor respective. Convenția Națională Democrată are loc la 19 august la Chicago.

Niciun contracandidat democrat serios nu s-a prezentat pentru a candida împotriva lui Biden, iar în acest moment al campaniei, Biden ar trebui să decidă să se retragă dacă democrații vor alege un alt candidat. Dacă Biden s-ar retrage, nominalizarea democrată ar fi decisă în plen.

„Este greu de susținut că Biden ar trebui să fie candidatul nostru", a declarat un agent care a lucrat la campanii la toate nivelurile timp de peste un deceniu.

Democrații chiar și-au exprimat părerea cu privire la cine ar putea fi în locul său: "Dacă aș fi Gavin (Newsom) sau Gretchen (Whitmer), aș da telefoane în seara asta", a spus cineva.

După dezbatere, Newsom a respins cererile ca Biden să fie eliminat din lista democraților.

„Nu-i voi întoarce niciodată spatele președintelui Biden. Nu cunosc niciun democrat din partidul meu care ar face acest lucru", a spus el când a fost întrebat despre zvonurile potrivit cărora democrații ar fi dispuși să-l înlocuiască pe Biden ca nominalizat al partidului.

Democrații au dat verdictul: „Suntem terminați”

Iar un democrat care a lucrat la campanii în toate etapele scrutinului a spus simplu: „Suntem terminați".

Kate Bedingfield, fost director de comunicare al lui Biden la Casa Albă și director adjunct al campaniei 2020, de asemenea comentator politic la CNN, a descris confruntarea de joi ca o "performanță atipică proastă" pentru Biden.

„Cea mai mare problemă pe care a trebuit să o dovedească poporului american a fost că are energie și rezistență. Și nu a făcut acest lucru", a declarat Bedingfield, deși a descris performanța ca fiind o noapte proastă, cu o mulțime de campanii rămase de făcut.

Alți democrați au oferit reacții cu privire la stilul de prezentare al lui Biden.

„Biden arată și sună groaznic. Este incoerent", a declarat un democrat care a lucrat o perioadă în administrația Biden.

„Groaznic", a spus un alt agent democrat.

Parlamentarii democrați care au urmărit dezbaterea și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că președintele nu a fost mai energic împotriva neadevărurilor lui Trump și nici suficient de clar cu privire la propria sa viziune și la ceea ce a făcut pentru țară.

Un membru democrat al Congresului prezent la o petrecere de vizionare pe Capitol Hill împreună cu alți membri a declarat pentru CNN că momentul de la începutul dezbaterii, când Biden vorbea despre datoria națională și părea să își piardă șirul gândurilor și să facă o pauză de câteva secunde înainte de a oferi un răspuns confuz, a fost incredibil de dur.

Camera, a spus deputatul, a tăcut în șoc - iar reacția inițială a deputatului a fost că ar fi vrut să sară de pe un pod. Rugat să caracterizeze recenziile partidului de supraveghere, membrul a spus că el și colegii săi au simțit în general că Trump părea tânăr, iar Biden bătrân; și că Trump juca mai ales ofensiv, în timp ce Biden juca mai ales defensiv.

„El și Jill trebuie să audă ce spun oamenii" după dezbatere, „mai degrabă decât să le nege", a spus un democrat senior.

Democrații sunt îngrijorați în special de faptul că Trump a părut mai ponderat decât de obicei, în timp ce Biden nu a „ripostat" la minciunile lui Trump.

„Cred că Joe se descurcă mai bine decât a făcut-o în primele 15 minute, iar Trump nu face decât să mintă în timpul dezbaterii. Dar mi-aș fi dorit ca Joe să fie mult mai puternic în replică", a declarat un deputat la jumătatea dezbaterii.

„Nu a fost grozav. Dar acesta este motivul pentru care faci acest lucru în iunie. O mie de lucruri se vor întâmpla de acum și până în ziua alegerilor", a declarat un alt democrat senior.

Oficialii Partidului Democrat au întrebat de ce Biden a ratat alte ocazii de a critica comentariile lui Trump, în special pe tema avortului.

Un alt deputat democrat a rezumat seara într-un text: „Puternic pe fond, dar prezentare agonizantă".

Consilierii lui Biden sperau, înainte de dezbatere, că mulți americani vor urmări și vor vedea mult mai mult decât scurtele clipuri cu Biden de pe rețelele de socializare, care îl descriu ca fiind firav și slab. Există acum o îngrijorare serioasă că acel moment în care a părut să-și piardă șirul gândurilor va fi acum exact unul dintre acele clipuri care vor deveni virale.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Patru pescari au murit după ce au băut dintr-o sticlă de pe fundul oceanului
x close