Morsi a fost plasat oficial în detenţie pentru o durată maximă de 15 zile, în cadrul acestei proceduri privind presupusa sa implicare în atacuri împotriva poliţiei, imputate Hamas, în timpul predecesorului său, Hosni Mubarak, şi evadarea sa din închisoarea Wadi Natroun în aceeaşi perioadă, a precizat agenţia.
Aceste acuzaţii "sună ca o răzbunare a vechiului regim, care anunţă că revine la putere", a declarat pentru AFP Gehad el-Haddad, un purtător de cuvânt al Fraţilor Musulmani, mişcarea din care provine Morsi, deţinut în secret de armată de la destituirea sa, la 3 iulie.
"Hamas condamnă această decizie, deoarece ea se bazează pe postulatul că mişcarea Hamas este ostilă" Egiptului, a declarat un purtător de cuvânt al mişcării în Fâşia Gaza, Sami Abu Zuhri.
"Este o desfăşurare periculoasă (a evenimentelor) care confirmă că actuala conducere a Egiptului renunţă la cauza naţională (...), chiar dăunând acesteia, începând cu problema palestiniană", a declarat Sami Abou Zouhri.
Această decizie intervine după ce autorităţile Hamas au închis birourile postului de televiziune arab Al-Arabiya şi agenţiei de presă palentiniene Maan din Fâşia Gaza, pentru "difuzarea unor informaţii false" privind relaţiile dintre Hamas şi Egipt.
Potrivit unul angajat al Maan şi unui oficial al Hamas, agenţia a fost închisă temporar pentru difuzarea unei informaţii, care citează surse israeliene, potrivit căreia Hamas a acordat refugiu unor oficiali din cadrul Fraţilor Musulmani egipteni, într-un hotel din Fâşia Gaza.
Organizaţia Hamas este vizată în ultimele luni de atacuri din partea presei egiptene, ostile preşedintelui islamist, care abordează patriotismul Fraţilor Musulmani, reproşându-le relaţii cu Hamas, acuzat de ingerinţă în afacerile interne ale Egiptului, înainte şi după revoluţia din 2011, când Hosni Mubarak a fost destituit.