Antena 3 CNN Externe Justiția din Marea Britanie prelungește suspansul în cazul copiilor judecați pentru proteste după crimele din Southport

Justiția din Marea Britanie prelungește suspansul în cazul copiilor judecați pentru proteste după crimele din Southport

A.I.
3 minute de citit Publicat la 15:21 02 Sep 2024 Modificat la 15:22 02 Sep 2024
Rotherham
Protest anti-migranți desfășurat la începutul lunii august în orașul britanic Rotherham în urma crimelor din Southport. Sursă foto: hepta/DPA Images

Un băiat în vârstă de 15 ani își va afla luna aceasta sentința pronunțată de justiția britanică, după ce a pledat vinovat la acuzația de tulburări violente și la alte două capete de acuzare pentru furt, transmite BBC.

Adolescentul, al cărui nume nu poate fi făcut public datorită vârstei sale, a recunoscut că a furat produse pentru baie și mărfuri alimentare în timpul revoltelor din 3 august din centrul orașului Hull.

În timpul unei audieri anterioare în instanță, acuzatul a declarat că "a fost greșit" din partea sa să comită faptele imputate de procurori.

El s-a întâlnit cu prietenii săi în oraș, înainte de a se alătura turbulenților care provocau dezordini.

Sentința era așteptată luni, însă instanța a decis amânarea pentru data de 26 septembrie.

Pronunțarea sentinței unui băiat de 12 ani, amânată de vacanța mamei, plecată în Ibiza

Alți acuzați adolescenți, participanți la revolte, urmau să fie condamnați, potrivit BBC.

Între aceștia, un băiat în vârstă de 12 ani, care a recunoscut că a aruncat un articol pirotehnic spre o dubă a poliției și că a luat parte la două incidente separate de dezordine în Manchester, pe 31 iulie și 3 august.

Potrivit BBC, pronunțarea sentinței în cazul acestuia a fost amânată, după ce instanța de judecată a fost anunțată că mama minorului a plecat în vacanță la Ibiza.

Judecătoarea Joanne Hirst s-a declarat "sincer uimită" să afle că mama acuzatului a decis să-și ia cinci zile de vacanță în insula spaniolă.

Hirst a spus că a decis să amâne pronunțarea sentinței pentru data de 11 septembrie, astfel încât femeia să fie prezentă în tribunal atunci când fiul său va fi condamnat.

"Voi solicita o explicație completă din partea mamei cu privire la decizia sa de a pleca în vacanță cu o zi înainte ca fiul său în vârstă de 12 ani să ajungă în fața instanței și să se confrunte cu o posibilă pedeapsă privativă de libertate", a adăugat ea.

Un alt caz adus în fața judecătorilor este cel al unui adolescent în vârstă de 16 ani care s-a declarat vinovat pentru că a aruncat un obiect spre forțele de poliție desfășurate în timpul tulburărilor din Bolton, pe 4 august.

Cum a ajuns Marea Britanie să fie zguduită de violențe anti-migrațiune soldate cu mii de oameni arestați

Protestele violente din Marea Britanie s-au declanșat după ce Axel Rudakubana, un adolescent de 17 ani ai cărui părinți sunt imigranți rwandezi, a ucis trei fetițe pe 29 iulie, într-un atac cu cuțitul desfășurat în orașul Southport din nord-vestul Angliei. 

Sentimentul anti-migranți s-a amplificat după atac iar violențele, atribuite în special simpatizanților extremei drepte s-au răspândit într-o serie de orașe din Anglia și Irlanda de Nord.

Au fost atacate în special moschei şi hoteluri unde erau cazați migranți.

După protestele inițiale, stăpânite cu dificultate de poliție, au apărut contramanifestații organizate de militanți anti-rasism.

Protestele au încetat după numărul mare de arestări făcute printre participanți. Sute dintre cei arestați au fost trimiși, luna trecută, în fața justiției, printre ei fiind și cel puțin 72 de minori, unii în vârstă de 12 ani. 

Tot luna trecută au fost pronunțate primele câteva zeci de condamnări, majoritatea la închisoare cu executare.

Multe cazuri au fost mediatizate de televiziuni, strategie prin care guvernul lui Keir Starmer a vrut să se asigure că descurajează noi tulburări. 

×
TOP articole
x close