Antena 3 CNN Externe Justiţia americană a decis: Supravegherea pe Internet practicată de către FBI este anticonstituţională

Justiţia americană a decis: Supravegherea pe Internet practicată de către FBI este anticonstituţională

1 minut de citit Publicat la 14:46 17 Mar 2013 Modificat la 14:46 17 Mar 2013
Justiţia americană a decis: Supravegherea pe Internet practicată de către FBI este anticonstituţională
Foto: Agerpres/AP
O judecătoare americană a ordonat vineri FBI să înceteze să utilizeze scrisori "de securitate naţională", apreciind că această metodă utilizată pentru supravegherea în secret a utilizatorilor de Internet, în numele luptei împotriva terorismului, este anticonstituţională, relatează AFP.
   
"Patriot Act", adoptat după atacurile de la 11 septembrie, autorizează FBI să trimită asemenea scrisori unor grupuri private cu scopul de a obţine de la acestea informaţii necesare în vederea supravegherii unor conturi pe Internet, interzicându-le, în acelaşi timp, să dezvăluie că le-au fost adresate asemenea solicitări.
   
Google a anunţat recent că a primit din partea Guvernului între zero şi 999 de solicitări, în perioada 2009-2012. Aceste solicitări au vizat anual între 1.000 şi 1.999 de conturi, cu excepţia anului 2010, când solicitările au vizat între 2.000 şi 2.999 de conturi, potrivit Google, care a precizat că nu oferă date exacte, la solicitarea autorităţilor.
   
În hotărârea pronunţată vineri, Susan Illston, o judecătoare de la un tribunal din San Francisco (California, vest), notează că unele elemente sugerează că zeci de mii dintre aceste solicitări sunt trimise anual şi că, în 97% din cazuri, ele sunt însoţite de o interdicţie cu privire la menţionarea existenţei lor.
   
"Utilizarea generalizată a acestor ordine de nedivulgare (...) evidenţiază un risc la adresa libertăţii de exprimare, în contextul în care acest lucru nu este necesar", scrie judecătoarea în hotărâre.
   
Interdicţia pe care a hotărât-o va intra în vigoare în termen de 90 de zile, pentru a permite legislatorilor americani să facă apel, "dată fiind importanţa problemelor constituţionale şi de securitate aflate în joc", adaugă ea.
   
Această hotărâre a fost pronunţată în urma unei plângeri depuse în 2011 de către un grup de apărare a libertăţii Internetului, Electronic Frontier Foundation (EFF), în numele unui grup de telecomunicaţii care îşi păstrează anonimatul.
   
"Suntem foarte mulţumiţi că tribunalul a recunoscut erorile (acestui sistem) cu privire la Constituţie", a comentat Matt Zimmerman, din cadrul EFF.

×
x close