Antena 3 CNN Externe Jurnalistul britanic Alan Johnston eliberat după 113 zile

Jurnalistul britanic Alan Johnston eliberat după 113 zile

Jurnalistul britanic Alan Johnston eliberat după 113 zile
04 Iul 2007   •   07:33

Jurnalistul britanic Alan Johnston, luat ostatic la 12 martie în Fâşia Gaza, a fost eliberat. Anunţul a fost făcut de gruparea Hamas, care susţinea încă de acum câteva săptămâni că va depune toate eforturile pentru a-l elibera pe ziarist, a cărui răpire a fost revendicată de gruparea radicală Armata Islamului. Johnston a declarat, după eliberare, agenţiei Associated Press că se simte bine. Gruparea Hamas a anunţat că eliberarea jurnalistului, a cărui stare de sănătate este bună, a fost posibilă în urma unui acord cu răpitorii săi.

Directorul biroului BBC din Gaza a confirmat pentru France Presse că Alan este în mâini sigure şi se simte bine. Jurnalistul BBC a fost condus la locuinţa premierului şi liderului Hamas, Ismail Haniyeh, din tabăra de refugiaţi Shati, din Gaza. ?A fost o perioadă dificilă. Mulţumesc poporului palestinian?, a declarat Johnston în arabă, imediat după eliberare.

Militanţi ai Hamas au lansat o operaţiune în forţă, în cursul serii, în sudul oraşului unde se presupunea că este ţinut ostatic jurnalistul. Potrivit martorilor, confruntările dintre Hamas şi gruparea Armata Islamului, responsabilă de răpirea jurnalistului, s-au soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi. Hamas a anunţat, ulterior, că operaţiunea nu a avut legătură cu eliberarea ziaristului. Johnston, singurul corespondent permanent în Gaza, a fost ţinut ostatic timp de 113 zile - cea mai lungă perioadă în care un ziarist a fost ţinut în captivitate în Fâşia Gaza.

Membrii Armatei Islamului, o grupare palestiniană puţin cunoscută, au ameninţat că îl vor ucide pe jurnalist dacă Marea Britanie şi Iordania nu îi eliberează pe toţi prizonierii musulmani. Pe 25 iunie, gruparea islamistă a difuzat un material video şocant, în care jurnalistul purta o centură cu explozibili. El a lansat un apel către Guvernul britanic şi gruparea Hamas să nu încerce să îl elibereze prin forţă.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close