Antena 3 CNN Externe Jurnalistul american Evan Gershkovich a fost condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia

Jurnalistul american Evan Gershkovich a fost condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia

barbat tanar in camasa
Evan Gershkovich a fost condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia FOTO: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iul 2024   •   16:41

Evan Gershkovich, primul jurnalist american arestat în Rusia după Războiul Rece pentru spionaj, a fost găsit vinovat și a fost condamnat la 16 ani de închisoare, în urma unui proces pe care guvernul SUA și Wall Street Journal, ziarul la care lucra acesta, l-au catalogat drept „o farsă”.

Tribunalul din Ekaterinburg a anunțat vineri după amiază sentința, după o ședință de judecată susținută cu ușile închise. Cazul a fost finalizat rapid, la doar câteva săptămâni după ce Gershkovich a fost prezentat într-o cușcă din sticlă și cu capul ras, în prima zi a procesului, relatează CNN.

Gershkovich a fost arestat în martie 2023, la Ekaterinburg, în timp ce realiza un reportaj pentru The Wall Street Journal (WSJ), fiind ulterior acuzat de spionaj pentru CIA. Autoritățile ruse nu au oferit niciodată vreo dovadă care să le susțină afirmațiile.

La două săptămâni după arestare, Departamentul de Stat al SUA a cerut eliberarea imediată a lui Gershkovich, spunând că a fost reținut pe nedrept.

Într-un comunicat de joi, angajatorul lui Gershkovich a menționat: „Arestarea pe nedrept a lui Evan ne-a revoltat de la început, de acum 477 de zile, și trebuie să se termine acum”, a spus editorul Dow Jones.

„Chiar dacă Rusia își orchestrează procesul rușinos, noi continuăm să facem tot ce ne stă în putință pentru eliberarea imediată a lui Evan și afirmăm fără echivoc: Evan își făcea treaba de jurnalist, iar jurnalismul nu este o crimă”, se mai spune în comunicat.

După arestare, a fost deținut în celebra închisoare Lefortovo din Moscova, fiind închis într-o celulă mică. Și-a petrecut timpul scriindu-le prietenilor și familiei și într-un interviu a spus că i s-a permis doar o oră de mers pe zi.

Gershkovich, guvernul SUA și WSJ au negat vehement acuzațiile care i s-au adus jurnalistului.

Oficialii americani și occidentali au acuzat Rusia că îl folosește pe acesta și pe alți străini închiși ca monede de schimb pentru posibile schimburi de prizonieri.

Un schimb important din 2022 a avut-o ca pion principal pe baschetbalista Brittney Griner, care a fost dată în schimbul traficantului de arme Viktor Bout. Rusia, însă, a refuzat să elibereze un alt cetățean american arestat, Paul Whelan, pentru că ar fi vrut un schimb cu un fost colonel de spionaj.

Într-un interviu pe care i l-a acordat lui Tucker Carlson în februarie, președintele rus Vladimir Putin a sugerat că „se poate ajunge la un acord” cu Statele Unite pentru eliberarea lui Gershkovich și a făcut aluzie la cazul unui cetățean rus condamnat pentru comiterea unui asasinat la Berlin în 2019.

Procesul lui Gershkovich, care s-a născut în SUA din părinți emigranți din URSS, a evidențiat încă o dată măsura în care războiul din Ucraina a afectat relațiile dintre Moscova și Washington.

În rechizitoriul lor, procurorii ruși au spus că „sub instrucțiuni de la CIA” și „folosind metode conspirative minuțioase”, Gershkovich „colecta informații secrete” despre o fabrică de tancuri rusești.

×
Subiecte în articol: Evan Gershkovich Rusia spionaj
Cele mai noi știri
Parteneri
x close