Marţi, un purtător de cuvânt al guvernului de la Atena a declarat că televiziunea de stat se închide „din cauza lipsei de transparenţă şi a cheltuielilor fără măsură”, o măsură care va duce la concedierea celor 2.600 de angajaţi.
Intenţia guvernului grec este să înfiinţeze un nou post public, o iniţiativă refuzată categoric de două din cele trei partide din coaliţia de guvernământ, PASOK şi DIMAR, precum şi de opoziţie.
„În urma arbitrarului, obscurantismului şi a deciziei barbare a guvernului tripartit de a pune lacătul pe ERT, conducerea sindicatelor - Federaţia panelenă a Uniunii redactorilor POESY, Federaţia panelenă de Radio şi Televiziune POSPERT şi Federaţia panelenă a angajaţilor din presa scrisă POEPTYM - a decis să declanşeze o grevă a jurnaliştilor, angajaţilor tehnici şi administratorilor din întreaga mass-media din Grecia cu o durată de 24 de ore”, se arată în comunicatul sindicaliştilor.
xecutivul grec îi acuzase anterior pe jurnaliştii de la televiziunea publică de sabotaj din cauza criticilor la adresa politicilor sale în perioada de criză şi a grevelor declanşate în timpul unor vizite de stat importante.
Greva în toată presa tipărită, ziare şi reviste, va începe joi, la aceeaşi oră, şi se pare tot pe o durată de 24 de ore.
De la grevă au fost exceptate mass-media care prezintă protestul angajaţilor din ERT.
Jurnaliştii eleni ameninţă guvernul că greva angajaţilor din mass-media va înceta numai atunci când guvernul va renunţa la deciziile arbitrare, menite să reducă media la tăcere, după cum au anunţat sindicatele.
Posturile publice de radio şi televiziune au încetat să emită marţi seara, la ora locală 23:15, când în loc de imagine a apărut însemnul "Fără semnal". Împreună cu cele trei canale ale ERT a fost oprită şi difuzarea altor câtorva posturi, între care BBC şi Deutsche Welle.
În cursul serii de marţi, numeroase forţe de ordine au fost amplasate în jurul sediilor ERT din Atena, Salonic, Patras şi alte câteva oraşe.