Antena 3 CNN Externe Jurnaliștii Antena 3 CNN, alături de voluntarii români pe frontul din Ucraina. „Când stai sub bombe, te rogi să nu cadă pe tine”

Jurnaliștii Antena 3 CNN, alături de voluntarii români pe frontul din Ucraina. „Când stai sub bombe, te rogi să nu cadă pe tine”

laurentiu radulescu front ucraina
În ultimele şase luni, în Ucraina, aproape zilnic peste o mie de militari din ambele tabere mor în luptă.
de Laurențiu Rădulescu    |    11 Sep 2024   •   19:59

Rusia a început contraofensiva împotriva armatei ucrainene din regiunea Kursk, scriu mai mulți bloggeri de război pro-Moscova, citaţi de agenţiile internaţionale de ştiri. Unul dintre generalii ruşi declara faptul că în ultimele 48 de ore armata rusă a reuşit să elibereze 10 sate din apropierea graniţei cu Ucraina. Se duc însă lupte grele şi în estul Ucrainei. Trimișii speciali Antena 3 CNN, Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea, au filmat alături de militarii români înrolaţi voluntar în Legiunea Internaţională din Ucraina. Astăzi vorbim despre cel supranumit „Doc”, medicul care îşi însoţeşte camarazii români pe front.

„Nici nu poți să respiri, nu poți să ieși afară, nu poți să faci nimic. Stai și te rogi să nu cadă pe tine”, a spus Doc.

Sunt poate cei mai grei şi lungi kilometri ai militarilor din grupul Getica. Într-o blindată a armatei ucrainene se îndreaptă spre frontul din Harkov.

Pe lângă români, în vehiculul blindat se află şi doi medici ucraineni. Două femei al căror curaj nu poate fi descris.

Discuție între militari și medicii care îi însoțesc pe front:
- De unde sunteți?
- Scuze?
- De unde sunteți?
- Din România. Din România, iar el este american!
- Voi de unde sunteți?
- Din Ucraina!
- Vă descurcați de minune!

Debarcarea militarilor noştri este una dintre cele mai periculoase manevre.

Odată ajunşi la câteva sute de metri de poziţiile ruşilor, militarii trebuie să se adăpostească imediat. Puţinele guri de şarpe, cum spun soldaţii, sunt salvarea românilor pe front.

Discuție între militari:

Culcat! Aveți grijă! Săriți într-un buncăr dacă vedeți! Săriți în buncăr!

Printre cei aflați in tranșee este şi cel supranumit „Doc”. Este, după cum vă puteţi poate imagina, medicul echipei.

Cu echipamentul militar în spate, care cântăreşte cel puţin 15 kilograme, dar şi cu rucsacul de prim ajutor, Doc este filmat cum traversează zonele de pădure pârjolite de ruşi. Asta pentru ca mai apoi să-i poată identifica mai uşor pe membri Legiunii Internaţionale care luptă în Ucraina.

Discuție între militari:

Hai să stăm aici! Hai aici!

Mergeți, mergeți în față! Băi, dar ce panică, nu știu drumul! Fugi, haide, distanță! 10 metri! Fugiți!
Mama, totul este ars... (aleargă prin pădurea arsă de ruși)

Întoarcerea din tranşee îţi arată cât de norocos eşti că ai scăpat cu viaţă.

„Când stai ore în şir sub bombardament... te rogi doar să nu cadă pe tine. Ruşii nu sunt ceea ce par. Numai tâmpenii fac. Jafuri, violuri, oameni nevinovaţi pe care îi împuşcă, îi taie, le dau foc. Nu am vrea să îi avem iar lângă noi după cei 30 de ani de vecinătate cu ei, care nu au adus nimic bun”, spune Doc.

Este principalul motiv care l-a convins pe doctorul militarilor din Getica să lupte în Ucraina.

„Eu trebuie să mă asigur că este bine, înainte să plecăm, că absolut toți sunt bine și sunt apți de luptă. Acolo trebuie să am grijă de ei în caz că au ceva și să merg la ei să îi ajut și să nu aibă alte răni mult mai grave. Mai întâi ești tu, după aceea celălalt, pentru că dacă am un coleg rănit și nu se poate merge la el, nu se poate ieși afară, iar eu fac tâmpenia să ies după el, murim amândoi”, a explicat Doc.

Într-un război precum cel din Ucraina, de multe ori, trusa medicală este vitală.

„Cele mai grele momente sunt când ne întoarcem din misiuni, la sala de mese, iar jumătate din mese sunt goale”, spune un militar român care luptă în Ucraina.

Din fericire, până acum, niciun membru al Battlegroup Getica nu a fost grav rănit sau ucis.

Românii din Legiunea Internaţională au însă o vorbă. În Ucraina, aproape orice te poate ucide. Iar asta se vede inclusiv în oraşele mari, lovite aproape zilnic de bombele de aviaţie sau artilerie.

„Aici, jos, era o camera tehnică folosită cel mai probabil inclusiv ca adăpost de către cei care locuiau în această clădire. Adăpost care se pare că a fost și el distrus. Un subsol în care 50-60 de persoane se puteau adăposti aici în caz de bombardament masiv”, a explicat Laurențiu Rădulescu.

În ultimele şase luni, în Ucraina, aproape zilnic peste o mie de militari din ambele tabere mor în luptă.

Rusia și Ucraina par însă să îşi minimalizeze pierderile. Preşedintele Volodimir Zelenski vorbea în urmă cu doar câteva luni de peste 31.000 de soldaţi ucişi în urma invaziei ilegale ruseşti, în timp ce presa americană, citând oficiali ai Statelor Unite, scrie că Ucraina a pierdut până acum 70.000 de militari, iar peste 100.000 au fost răniţi.

Rusia evită să facă publice aceste date, dar aceleaşi surse occidentale vorbesc despre peste 300.000 de soldaţi ruşi ucişi sau răniţi pe frontul din Ucraina.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia Kursk
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close