Antena 3 CNN Externe Jurnalista Victoria Roshchyna, dispărută din Ucraina, a murit în Rusia în penitenciar

Jurnalista Victoria Roshchyna, dispărută din Ucraina, a murit în Rusia în penitenciar

jurnalista ucraina
Ucrainenii au protestat faţă de dispariţia jurnalistei. Sursa foto: Captură foto IFJ Facebook.
de M.P.    |    14 Oct 2024   •   16:08

Jurnalista ucraineană Victoria Roshchyna, care a dispărut într-o zonă ocupată a țării sale, a murit în detenție în Rusia luna trecută, au declarat autoritățile ucrainene la începutul acestei săptămâni.

Roshchyna, care avea 27 de ani, a dispărut în luna august a anului trecut în timpul unui reportaj într-o zonă ocupată de Rusia în Ucraina. Ea a fost dată dispărută timp de luni de zile, iar cei dragi nu aveau nicio idee ce s-a întâmplat cu ea, conform CNN.

Potrivit Biroului Procurorului General al Ucrainei, Moscova a informat familia Roshchyna că a fost reținută în Rusia abia în aprilie, la câteva luni după ce a fost capturată. 

Am documente oficiale de la partea rusă care confirmă moartea jurnalistei ucrainene Victoria Roshchyna, care a fost lipsită ilegal de libertate de către Rusia”, a declarat comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets.

CNN a cerut autorităților ruse să comenteze, dar nu a primit niciun răspuns.

Colegii lui Roshchyna au declarat că aceasta a călătorit în teritoriul controlat de Rusia - o încercare periculoasă pentru orice ucrainean - pentru a relata despre viața oamenilor care trăiesc sub ocupație. Aceștia au declarat că ei cred că tânăra jurnalistă a fost ucisă de autoritățile ruse.

„Avem toate motivele să credem că moartea ei a fost fie rezultatul unei crime deliberate, fie rezultatul tratamentului crud și al violenței la care a fost supusă în timpul captivității rusești”, au declarat jurnaliștii și profesioniștii din mass-media ucraineni într-o declarație publicată în mai multe mass-media ucrainene.

Declarația a adăugat că Roshchyna era sănătoasă înainte de încarcerarea sa de un an.

Biroul Procurorului General al Ucrainei a declarat că investighează moartea sa ca fiind o crimă de război combinată cu crimă cu premeditare.

Jurnalista Evgeniya Motorevskaya, care a lucrat cu Roshchyna ca fost editor al Hromadske, un organ de presă ucrainean, a declarat că tânăra reporteră era hotărâtă să își facă treaba cât mai bine posibil.

„Pentru ea, nu era nimic mai important decât jurnalismul. Vika a fost întotdeauna acolo unde au avut loc cele mai importante evenimente pentru țară. Și ar fi continuat să facă acest lucru timp de mulți ani, dar rușii au ucis-o”, a spus ea într-o declarație publicată pe site-ul Hromadske, referindu-se la Roshchyna prin diminutivul ei.

Petro Yatsenko, purtător de cuvânt al Centrului ucrainean de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, a declarat într-o declarație că aproximativ 25 de jurnaliști ucraineni sunt ținuți în captivitate de ruși, iar alți câțiva sunt considerați dispăruți.

Guvernul ucrainean afirmă că mii de ucraineni au fost ținuți în detenție arbitrară în Rusia. Lubinets, comisarul pentru drepturile omului de la Kiev, a declarat în iulie că 14 000 de civili ucraineni se află în captivitate în Rusia, unii dintre ei fiind reținuți din 2014, când a izbucnit războiul în estul Ucrainei și Rusia a anexat Crimeea.

Yatsenko a declarat că, potrivit autorităților ruse, Roshchyna a murit în timp ce era transferată de la un centru de detenție din orașul Taganrog din sudul Rusiei la Moscova. El a spus că transferul a fost în pregătire pentru eliberarea ei ca parte a unui schimb de prizonieri.

„Din păcate, nu am avut suficient timp”, a spus el în declarație.

Tetyana Katrychenko de la Media Initiative for Human Rights, un grup ucrainean pentru drepturile omului, a declarat că centrul de detenție din Taganrog era cunoscut pentru tratamentul crud aplicat deținuților, potrivit unei declarații publicate pe rețeaua sa de socializare.

×
Subiecte în articol: Roshchyna Ucraina Rusia Moscova
Parteneri
x close