Antena 3 CNN Externe Jurnalist francez: Întreaga populaţie a cartierului Rahova este formată numai din rromi (VIDEO)

Jurnalist francez: Întreaga populaţie a cartierului Rahova este formată numai din rromi (VIDEO)

2 minute de citit Publicat la 12:20 21 Aug 2010 Modificat la 12:20 21 Aug 2010
Jurnalist francez: Întreaga populaţie a cartierului Rahova este formată numai din rromi (VIDEO)

Presa din Franţa, dar şi din alte ţări continuă să acorde mari spaţii operaţiunii de repatriere a rromilor în România şi Bulgaria, iniţiată de preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Unele ziare şi televiziuni au trimis chiar corespondenţi speciali la Bucureşti. Din păcare, relatările lor nu sunt întotdeauna corecte, în detaliu. În general, concluzia este că rromii sunt la fel de nedoriţi în ţara de origine, cum sunt şi în Franţa.

"Rromii nu sunt bineveniţi la ei acasă..." Este titlul ales de televiziunea franceză M6 pentru reportajul trimişilor săi la Bucureşti, pe urmele rromilor repatriaţi din Franţa. După o documentare poate prea grăbită, jurnaliştii francezi afirmă că întreaga populaţie a cartierului Rahova este formată numai din rromi. Şi, mai precis, din rromi cu stagiu în străinătate.

?În Rahova, cartier sută la sută rrom, aproape toţi şi-au încercat norocul în Franţa, în Italia sau Germania?, este părerea jurnalistului francez.

Reporterul din Hexagon a discutat cu o femeie din cartier, care trăieşte, cu cei şapte copii şi cu mama sa bolnavă, în doar două camere. Ea spune că s-ar întoarce oricând în Franţa, unde a stat mai multe luni, dar numai dacă ar găsi, acolo, un loc de muncă şi un acoperiş stabil.

Un alt rrom se plânge că guvernul nu face nimic pentru comunitatea sa, care trăieşte în mizerie atât în Franţa cât şi în România. După ce se întâlneşte şi cu secretarul de stat pentru integrarea rromilor, Valentin Mocanu, ziaristul francez expune, pe un ton fără replică, o concluzie care ar putea fi, totuşi, şi ea contestată:

?Din 22 de milioane de locuitori, România numără cel puţin 500.000 de romi, rupţi de restul populaţiei. Iar cei care vin din Franţa sunt chiar priviţi, uneori, ca nişte străini.?

Alte mijloace de informare străine tratează subiectul cu mai mult calm. Financial Times relevă  că restricţiile de pe piaţa muncii din Uniunea Europeană îi obligă pe mulţi emigranţi rromi să recurgă la piaţa neagră sau chiar la delicvenţă. "Aceasta îi face o ţintă uşoară pentru politicienii care încearcă să distragă atenţia de la problemele interne, prin exploatarea temei securităţii", adaugă ziarul.

Opoziţia de stânga din Franţa nu încetează, de altfel, să denunţe politica represivă a guvernului faţă de rromi, pe care o compară chiar cu antisemitismul din anii 30.

Suntem pe cale să ajungem la un fel de rasism oficial care constă în a spune: "iată-i pe cei care sunt cauza nefericirii noastre, atacaţi-i pe ei şi uitaţi, astfel, propria noastră răspundere pentru eşecul luptei cu delincvenţa".

La rândul său, Le Figaro reaminteşte guvernului francez că România şi Bulgaria vor intra, anul viitor, în spaţiul Schengen, iar cetăţenii lor, fie ei şi rromi, nu vor mai putea fi expulzaţi aşa de uşor. Cotidianul adaugă că secretarul de stat Pierre Lellouche a evocat amânarea primirii celor două ţări în Spaţiul Schengen, dacă nu-şi integrează mai bine comunitatea rromă.

Antena 3

×
x close