Din păcate NASA a ratat acest fenomen, însă evenimentul, care nu a durat mai mult de două secunde, s-a produs în zorii zilei, când astronomul, în vârstă de 70 de ani, dormea. El lăsase, însă, în funcţiune o cameră îndreptată spre Jupiter.
Americanul a verificat înregistrarea doar la sesizarea unui alt amator, care observase ciocnirea cu ochii săi, fără s-o şi filmeze.
Astronomii cred că a fost vorba despre un impact al unui asteroid, corpul ceresc fiind atras de gravitaţia puternică a planetei Jupiter. Fără acţiunea acesteia, impactul ar fi putut afecta altă planetă din sistemul nostru solar, inclusiv Terra.
Potrivit specialiştilor, Jupiter joacă rolul unui scut cosmic pentru planeta noastră, măturând din calea Pământului obiectele ce pot provoca un impact devastator. Unii oameni de ştiinţă afirmă chiar că viaţa pe Terra nu s-ar fi putut dezvolta fără efectul protector al lui Jupiter.
Acum, NASA aşteaptă ca Jupiter să realizeze o rotaţie completă, pentru a vedea dacă impactul cu meteoritul a lăsat vreo urmă pe suprafaţa planetei.
Este foarte probabil ca ciocnirea să fi lăsat o „pată neagră” pe suprafaţa lui Jupiter, la fel cum furtunile violente au determinat apariţia unei pete roşii uriaşe.