Iată câteva întrebări şi răspunsuri:
Russia Today: Julian, ce părere ai despre evenimentele care au avut loc în ultima perioadă în Orientul Mijlociu? Crezi că suntem martorii unei revolte coodonate de mai mulţi lideri? Cine este, după părerea ta, în spatele acestor mişcări revoluţionare?
Julian Assange: În acest moment, o parte a Orientului Mijlociu se confruntă cu o serie de schimbări radicale. Egiptul este un caz clar. Am fost îngrijorat iniţial cu privire la revoluţia egipteană: dacă a fost doar o schimbare a conducerii şi o păstrare a formei de guvernare sau dacă într-adevăr se producea o modificare majoră.
Dar după ce Mubarak a părăsit Cairo, am fost martorii unor mini-revoluţii care au avut loc în fiecare instituţie egipteană, din Alexandria până în Cairo. Deci aceasta este un tip de schimbare greu de refăcut.
Ce se întâmplă în celelalte ţări orientale este puţin diferit. Situaţia din Libia este un exemplu concludent de implicare din exterior a mai multor lideri politici, care au şi condus operaţiunea din umbră. Desigur că o intervenţie economică sau politică din partea statelor vecine Libiei este perfect normală. Ceea ce iese însă din normalitate sunt atacurile violente şi intervenţiile militare ale statelor din exterior. Acesta nu este un lucru normal.
RT: În legătură cu reţelele de socializare: ce rol crezi că au avut în revoluţiile din Orientul Mijlociu. Cât de uşor au reuşit acestea să manipuleze masele şi chiar media?
J.A: Facebook, în principal, este cel mai puternic instrument de spionaj inventat vreodată. Există, astfel, cea mai mare bază de date a oamenilor din întreaga lume, relaţiile dintre ei, numele lor, adresa şi locaţiile, toate accesibile "inteligenţei" americane. Facebook, Google, Yahoo, toate au creată o interfaţă accesibilă exclusiv serviciilor secrete din Statele Unite. Toţi utilizatorii acestor site-uri trebuie să înţeleagă că "inteligenţa" SUA a reuşit să construiască un raport detaliat despre viaţa fiecăruia.
RT: Să vorbim puţin despre parteneriatul tău cu mai multe publicaţii media, printre care şi "The Guardian", cu care eşti în momentul de faţă într-o oarecare dispută. Din câte am înţeles, cotidianul a publicat o carte despre Wikileaks care, conform spuselor tale, este un atac asupra ta. Cum ai descrie această întâmplare?
J.A: Ei sunt o organizaţie media şi, prin urmare, sunt extrem de preocupaţi asupra drepturilor lor şi de posibile atacuri din partea mai multor state. Acesta este un lucru normal.
Dar am văzut anumite abuzuri cu privire la materialele pe care le-am distribuit presei. "The Guardian" este cel mai ofensator dintre toate, dar mai există şi "The New York Times", care au redus o telegramă de 62 de pagini la două paragrafe. Acest lucru este în dezacord cu contractul pe care l-am semnat cu ei în Noiembrie 2010. Înţelegerea a fost că vor fi şterse doar articolele care pun în pericol viaţa unor oameni şi nu reputaţia cuiva.
Pentru mai multe detalii şi interviul complet acordat publicaţiei Russia Today, accesaţi acest link.