Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a părăsit tribunalul din Saipan, teritoriu insular american din Pacific, după ce un judecător a aprobat o înțelegere cu Departamentul de Justiție din SUA, relatează CNN.
Luni după-amiază, australianul în vârstă de 52 de ani a fost eliberat dintr-o închisoare de înaltă securitate din Londra și s-a îmbarcat într-un avion privat pentru a părăsi Regatul Unit.
El și-a făcut apariția, miercuri, în sala de judecată din Saipan și a pledat vinovat la acuzația de conspirație ilegală pentru obținerea și diseminarea de informații clasificate.
Dosarul are legătură cu scurgerea uriașă de informații din 2010, legate în principal de operațiunile armatei SUA în Irak și Afganistan.
Kevin Rudd, ambasadorul Australiei la Washington și fost prim-ministru, care a contribuit la facilitarea negocierilor cu SUA, a urmărit procedurile în sala de judecată.
"Sunt, de fapt, vinovat de acuzație", a declarat Assange în fața instanței din Saipan.
Solicitat de judecătoarea Ramona Manglona să descrie fapta pentru care a fost inculpat, Assange a spus:
"Lucrând ca jurnalist, mi-am încurajat sursa să furnizeze informații despre care se spunea că sunt clasificate, pentru a publica acele informații. Cred că Primul Amendament (al Constituției SUA, n.r.) a protejat această activitate... Cred că Primul Amendament și Espionage Act (Legea privind faptele de spionaj) sunt în contradicție, dar accept că ar fi dificil să câștig un astfel de caz, având în vedere toate aceste circumstanțe."
Judecătoarea a conchis că intervalul de timp în care Assange a stat încarcerat în Marea Britanie echivalează cuantumul pedepsei pentru faptele sale.
"Se pare că pedeapsa dvs. de 62 de luni de închisoare este corectă și rezonabilă. Veți putea ieși din această sală de judecată ca un om liber. Sper că o anumită pace va fi restabilită", a spus magistratul.
Ea a mai arătat că faptele lui Assange nu au dus la niciun prejudiciu fizic cunoscut.
CNN amintește că, timp de ani de zile, SUA au susținut că fondatorul Wikileaks a pus în pericol vieți prin dezvăluirile sale și a reprezentat o amenințare la adresa securității naționale a Statelor Unite.
După eliberarea sa, Departamentul de Justiție al SUA a menționat că lui Assange îi este interzisă întoarcerea în SUA fără permisiune, "în conformitate cu acordul de recunoaștere a vinovăției".
Ce a făcut, de fapt, Julian Assange
Assange și site-ul pe care l-a fondat au căpătat notorietate mondială în 2010, după o serie de scurgeri de informații provenind de la Chelsea Manning, fost analist al serviciilor secrete ale armatei americane.
Informațiile vizau războaiele din Irak și Afganistan dar și corespondență diplomatică.
Între altele, Wikileaks a publicat o înregistrare video care arată un elicopter militar american trăgând și ucigând doi jurnaliști și mai mulți civili irakieni în 2007.
Câteva luni mai târziu, Wikileaks a publicat peste 90.000 de documente clasificate referitoare la războiul din Afganistan, datând din 2004.
Tot în 2010, în Suedia a inițiat un caz de agresiune sexuală împotriva lui Julian Assange, acesta din urmă negând acuzațiile.
Assange a stat șapte ani în ambasada Ecuadorului din SUA
Doi ani mai târziu, Assange a solicitat azil politic în ambasada Ecuadorului la Londra. El a rămas acolo timp de aproape șapte ani, până când Poliția Metropolitană a intrat în reprezentanța diplomatică, în 2019, acționând în baza unui mandat de extrădare emis de Departamentul de Justiție al SUA.
Poliția britanică a acționat astfel după ce Ecuadorul i-a retras lui Assange azilul politic.
Inițial, australianul a fost acuzat de 18 infracțiuni dar, în urma acordului negociat cu Departamentul de Justiție, Assange a pledat vinovat pentru o singură acuzație penală.
Pedeapsa sa de 62 de luni de închisoare echivalează cu cei cinci ani în care s-a opus extrădării în SUA, în timp ce era încarcerat la închisoarea Belmarsh din Londra.
Acordul încheiat cu autoritățile americane reprezintă actul final al unei drame juridice de 14 ani care s-a întins pe mai multe continente, deși nu a fost imediat clar de ce s-a ajuns abia acum la această soluție, arată CNN.
Julian Assange era așteptat, miercuri, în capitala australiană Canberra, înainte de ora prânzului (după fusul orar al României).
Wikileaks, organizația fondată de acesta, a anunțat o conferință de presă, tot miercuri, în jurul orei 14 (după același fus orar).