Borrell apreciază că Rusia vrea să creeze divizare între Statele Unite şi o Uniune Europeană care să fie irelevantă, precum şi reconstituirea blocului geopolitic sovietic.
''Reconstituirea blocului geopolitic sovietic în Europa şi încercarea unei decuplări între Statele Unite şi Europa ar putea fi obiectivele strategice ale Moscovei'', a scris Borrell într-un articol publicat pe blogul său, într-o săptămână dominată de reuniuni între Rusia, pe de o parte, şi SUA şi NATO, de cealaltă parte.
Moscova tratează prioritar dialogul direct cu Washingtonul, aspect care s-a văzut și în eforturile diplomatice menite să atenueze criza actuală: prima discuție a fost la nivel bilateral, între delegațiile de la Washington și Moscova.
"Rusia dorește să prezinte UE drept irelevantă şi să forțeze o decuplare strategică între cei doi parteneri transatlantici", susține reprezentantul UE pentru politică externă.
Josep Borrell: "Moscova acționează ca o putere revizionistă"
Borrell mai notează că propunerile înaintate de Rusia către SUA şi NATO ''contravin principiilor arhitecturii de securitate europene'' şi sunt însoțite de ''amenințarea deschisă, din partea Rusiei, cu lansarea de acțiuni militare, dacă nu sunt îndeplinite aceste exigențe''.
''Ambiția autorităților ruse este să sfideze ordinea politică şi de securitate născută după Războiul Rece.
Moscova repune în discuție principii pe care le-ar fi acceptat anterior, precum cel conform căruia fiecare țară poate alege liber organizațiile şi tratatele la care să fie parte (...)
Prin sfidarea acestui principiu fundamental, Moscova acționează acum ca o putere revizionistă'', continuă Borrell în articolul său.
Șeful politicii externe din UE: "Trebuie să ajungem la o poziție comună a Uniunii"
''Trebuie să ajungem la o poziție unită a UE şi trebuie să ne fundamentăm rolul, sprijinindu-l cu linii de acțiune concrete'', a indicat reprezentantul european pentru politică externă, făcând referire la reuniunea informală a miniștrilor europeni ai apărării și de externe, care se desfășoară în Franța, la Brest, de miercuri seară până vineri.
''În plus față de adoptarea unui ansamblu coordonat de sancțiuni, trebuie, de asemenea, să fim pregătiți pentru accelerarea căilor de acțiune. Nu suntem o alianță militară, dar dispunem de forme şi modalități de a promova interesele noastre de securitate şi pe cele ale partenerilor Uniunii", crede Josep Borrell.
El s-a referit la măsuri de contracarare mai puternică a dezinformării şi amenințărilor cibernetice venite dinspre Rusia, la consolidarea ''rezilienței'' şi a securității energetice prin dezvoltarea mai rapidă a energiilor regenerabile și la sporirea diversificării rutelor şi surselor de import, precum şi la intensificarea sprijinului pentru Ucraina.
Scepticism general față de negocierile dintre Rusia și Occident
Propunerile privind arhitectura de securitate europeană pe care Moscova le-a transmis Washingtonului cuprind, în principal, excluderea oricărei noi extinderi a NATO, mai ales către Ucraina, şi încetarea oricărei activități militare a acestei Alianțe şi a SUA în Europa de Est și în spaţiul ex-sovietic.
SUA și NATO au transmis deja că solicitările Moscovei sunt inacceptabile.