Antena 3 CNN Externe Jordan Bardella promite să reducă ajutorul militar al Franței pentru Ucraina dacă ajunge prim-ministru

Jordan Bardella promite să reducă ajutorul militar al Franței pentru Ucraina dacă ajunge prim-ministru

Jordan Bardella promite să reducă ajutorul militar al Franței pentru Ucraina dacă ajunge prim-ministru
Jordan Bardella. Sursă foto: hepta / DPA Images / Julien De Ros
de Adrian Iclozan    |    19 Iun 2024   •   15:28

Jordan Bardella, liderul formațiunii Rassemblement National (RN, "Adunarea Națională", de extremă dreapta) a exclus trimiterea de trupe în Ucraina și furnizarea de rachete cu rază lungă Kievului, dacă va câștiga alegerile și va fi desemnat prim-ministru, scrie Politico.

"Spre deosebire de președintele Macron, mă opun trimiterii de soldați francezi în Ucraina", a spus el, miercuri, la o expoziție militară din suburbiile Parisului.

Potrivit lui Bardella (foto), un politician "crescut" și susținut de fosta președintă RN, Marine Le Pen, trimiterea de trupe în Ucraina reprezintă "o linie roșie".

El a exclus, de asemenea, trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune pentru țara atacată de Rusia, însă s-a arătat dispus să ajute Ucraina cu echipamente defensive, muniții și sprijin logistic operațional.

De la începutul invaziei ruse, Franța a trimis în Ucraina rachete de croazieră SCALP, cu raza de acțiune de 250 de kilometri.

Marea Britanie, care produce în cooperare cu Franța o rachetă similară, numită Storm Shadow, a expediat, la rândul său, astfel de arme Kievului, iar ucrainenii le-au folosit în lovituri de precizie, inclusiv pentru eliminarea unor comandanți ruși de top.

Liderul RN a promis, miercuri, că într-un ipotetic mandat de prim-ministru, va continua creșterea cheltuielilor naționale pentru apărare.

Parisul și Kievul fac ultimele ajustări la planurile care prevăd prezența instructorilor militari străini în Ucraina

Parisul și Kievul finalizează planurile privind trimiterea de instructori militari occidentali, inclusiv francezi, în Ucraina, notează Politico.

Aceste planuri ar putea fi compromise dacă RN intră la guvernare în urma alegerilor anticipate pe care Emmanuel Macron le-a convocat ca răspuns la înfrângerea masivă a partidului său în alegerile europene de la începutul acestei luni.

Alegerile legislative anticipate din Franța au loc în două tururi, pe 30 iunie și pe 7 iulie.

Sondajele spun că Rassemblement National ar urma să obțină un număr considerabil de mandate în Camera inferioară a Parlamentului francez, iar Jordan Bardella ar urma să devină prim-ministru dacă formațiunea sa va reuși să-și asigure o majoritate.

O coabitare între actualul președinte centrist și un guvern dominat de extrema dreaptă va fi, probabil, greu de imaginat și de menținut.

În calitate de președinte al Republicii, Macron este șeful forțelor armate, dar premierul controlează bugetul, amintește Politico.

În ultimele luni, RN a încercat să-și atenueze postura pro-Rusia și anti-NATO.

Formațiunea a retras de pe site-ul său un document care cerea aprofundarea legăturilor diplomatice cu Moscova și ieșirea Franței din comandamentul integrat al Alianței Nord-Atlantice.

Mai mult, Jordan Bardella a spus explicit că nu dorește ca Franța să se retragă din comandamentul integrat al NATO atât timp cât războiul din Ucraina este în desfășurare.

El a insistat însă că dorește să evite orice risc de escaladare cu Rusia, care este o putere nucleară.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Salariul minim crește la 3.700 de lei. Câți bani primesc angajații, de azi
x close