Antena 3 CNN Externe Jordan Bardella promite să fie un "prim-ministru al coabitării". Marine Le Pen cere majoritatea absolută

Jordan Bardella promite să fie un "prim-ministru al coabitării". Marine Le Pen cere majoritatea absolută

Jordan Bardella promite să fie un "prim-ministru al coabitării". Marine Le Pen cere majoritatea absolută
Jordan Bardella. Sursă foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iul 2024   •   00:11

Jordan Bardella, liderul formațiunii de extremă dreapta Adunarea Națională (Rassemblement National, RN), a promis francezilor să fie "un prim-ministru al coabitării", după primul tur al alegerilor legislative anticipate, care a avut loc duminică.

RN a obținut 33% - 34%, ceea ce plasează această formațiune pe primul loc, conform rezultatelor provenind din două exit poll-uri realizate de Elabe, respectiv de Ipsos-Talan.

Coaliția forțelor de stânga s-a clasat pe locul 2, cu aproximativ 28%, în timp ce coaliția care-l susține pe președintele Emmanuel Macron și-a adjudecat locul 3, cu 20% - 22%.

Totuși, distribuția finală a celor 577 de mandate în Parlamentul francez va fi decisă după turul 2, care are loc pe 7 iulie. Premierul Gabriel Attal a făcut apel la francezi să blocheze la vot candidații RN, duminica viitoare.

De asemenea, liderii partidelor din coaliția de stânga Noul Front Popular le-au cerut susținătorilor să voteze strategic în turul 2, pentru a-i împiedica pe reprezentanții de extremă dreapta să câștige mandate de deputat și au anunțat că-și vor retrage candidații din anumite circumscripții, dacă asta va spori șansele de a-i opri să câștige pe candidații RN.

Marine Le Pen: "Blocul macronist a fost ras de pe scena politică"

În ciuda acestor apeluri la izolarea extremei drepte, Jordan Bardella a susținut că francezii "au dat un verdict fără drept de apel" în primul tur al alegerilor legislative. Turul legislativ secund va fi "unul dintre cele mai hotărâtoare din întreaga istorie a celei de-a Cincea Republicii", a adăugat el.

Bardella a mai promis că "va respecta Constituția și funcția prezidențială", dar că nu va face compromisuri în aplicarea politicilor RN.

La rândul său, Marine Le Pen, care i-a fost și îi este mentor politic liderului RN, a susținut că, după ziua de 30 iunie, "blocul macronist este 'practic șters' de pe scena politică".

Francezii și-au arătat "dorința de a întoarce pagina celor șapte ani de putere disprețuitoare și corozivă" a președintelui Emmanuel Macron, a spus Le Pen, care a fost aleasă deputat din primul tur, în circumscripția sa din nordul Franței.

În discursul de după anunțarea rezultatelor din exit poll-uri, ea le-a cerut, de asemenea, francezilor să-i acorde partidului său "majoritate absolută" cu ocazia votului din turul 2.

Duminică, 30 iunie, francezii au fost chemați la urne pentru primul tur al alegerilor legislative anticipate, despre care unii politicieni și comentatori au avertizat deja că ar putea duce la formarea primului guvern de extrema-dreaptă al țării de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, cu toate pericolele care decurg de aici.

Președintele Emmanuel Macron a surprins țara și lumea întreagă atunci când a convocat scrutinul, după ce alianța sa de centru a fost depășita în alegerile europene de la 9 iunie de Adunarea Națională a lui Marine Le Pen. 

Multă vreme un paria printre partidele politice franceze, formațiunea eurosceptică şi anti-migranți este, în prezent, mai aproape de putere decât oricând.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Incendiu puternic, pe Șoseaua Olteniței din Popești-Leordeni, lângă București
x close