Antena 3 CNN Externe Cine este Jordan Bardella, politicianul de 28 de ani care l-a determinat pe Emmanuel Macron să declanșeze alegeri legislative anticipate în Franța

Cine este Jordan Bardella, politicianul de 28 de ani care l-a determinat pe Emmanuel Macron să declanșeze alegeri legislative anticipate în Franța

Presa internațională asociază victoria spectaculoasă a formațiunii de extremă drepta franceze, RN, cu numele unui tânăr politician

Bardella
de Adrian Iclozan    |    10 Iun 2024   •   00:01

În vârstă de doar 28 de ani, Jordan Bardella (foto principală) a reușit să propulseze partidul Rassemblement National (Adunarea Națională, fostul Front Național) la mai mult decât dublul numărului de voturi obținute de Renaissance, formațiunea președintelui Emmanuel Macron, relatează AFP, citată de Agerpes.

Lista RN a obținut, în scrutinul europarlamentar de duminică, între mai mult de 31% și peste 32%, cel mai bun scor din istoria formațiunii și a deschis, astfel, calea pentru o a patra candidatură a lui Marine Le Pen la președinția țării.

Mulți comentatori politici etichetează fără ezitare Rassemblement National drept partid extremist.

Merită, totuși, notat parcursul său până la o legitimare populară de peste 30%, care a demarat în urmă cu peste un deceniu.

Fondat la începutul anilor '70 din secolul trecut de Jean-Marie Le Pen, un politician de dreapta cu opinii antisemite asumate, Frontul Național și-a schimbat numele și liderul istoric: cu Marine, fiica lui Jean-Marie, la conducere, formațiunea redenumită "Adunarea Națională" a început un proces de schimbare a imaginii publice care a însemnat inclusiv despărțirea de liderul fondator, în prezent în vârstă de 95 de ani.

Jordan Bardella, președinte al RN în urma demisiei lui Marine Le Pen, considerat "marioneta" lui Marine Le Pen

Jordan Bardella, noul star al politicii franceze de extremă dreapta, a devenit președinte interimar al RN atunci când Marine Le Pen a demisionat pentru a-și lansa campania prezidențială din 2022. Ulterior, a fost ales președinte plin al formațiunii în noiembrie, același an, surclasându-și contracandidatul cu 85% la 15% în scrutinul intern.

Bardella, din postura de cap de listă al RN la europarlamentare, a reușit să atragă categorii sociologice istoric ostile formațiunii sale, precum managerii și pensionari, notează sursa citată.

Acest politician tânăr, membru al RN de la 17 ani și numit de adversari "marioneta lui Marine Le Pen", nu ezită să își pună în evidență originile modeste și ascendența italiană: crescut de mama sa într-o suburbie pariziană a clasei muncitoare, el susține că se simte aproape de subiectele care monopolizează preocupările francezilor: puterea de cumpărare, imigrația și insecuritatea.

Jordan Bardella, numit "deputatul-fantomă" în Parlamentul European

Presa internațională notează, în context, că șeful listei formațiunii de extremă dreapta a făcut campanie mai mult pe teme naționale decât europene, alimentând criticile oponenților săi cu privire la lipsa sa de cunoștințe şi de interes față de Europa.

De altfel, Bardella este adesea criticat pentru "absenteismul" său din Parlamentul European, al cărui membru a devenit în 2019.

Eurodeputata radicală de stânga Manon Aubry l-a numit "deputat fantomă".

În pofida lacunelor, publicul nu l-a abandonat: duelul televizat de la sfârșitul lunii mai dintre Jordan Bardella şi premierul Gabriel Attal, ultimul fiind foarte familiarizat cu dosarele europene, nu a avut repercusiuni notabile pentru RN nici în sondaje, nici la votul de duminică, notează sursa citată.

Foto mini-galerie: Jordan Bardella, singur la tribună și alături de Marine Le Pen

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close