Antena 3 CNN Externe Fostul șef al spionilor britanici dezvăluie cât de gravă este amenințarea Rusiei în Ucraina

Fostul șef al spionilor britanici dezvăluie cât de gravă este amenințarea Rusiei în Ucraina

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 13:47 16 Feb 2022 Modificat la 13:47 16 Feb 2022
John Sawers 3
Sursa foto: Twitter

Potrivit lui Sawers, care a condus între anii 2009 - 2014 agenția britanică de informații externe, riscul unei invazii "totale" a Rusiei nu a fost niciodată atât de ridicat pe cât au afirmat unele guverne vestice iar în prezent acest risc a scăzut.

"Nu cred că președintele Putin a decis vreodată să invadeze țara (Ucraina, n.r.) și, desigur, cred că ar fi fost o cale foarte riscantă pentru ca el să și-o asume", a spus Sawers (foto, stânga) într-o declarație pentru postul de radio BBC 4.

"Cred că Rusia a ieșit (din criza cu Vestul, n.r.) cu mai multe câștiguri importante", a adăugat el, enumerând faptul că preocupările de securitate ale Moscovei au ajuns în prima poziție a agendei internaționale, ucrainenii au fost "intimidați" iar europenilor li s-a reamintit cât de dependenți sunt de gazul rusesc.

"Cred că, într-un fel, președintele Putin va considera că a acumulat puncte în această criză și încă dispune de mai multe opțiuni militare pe care le poate folosi în Ucraina", a estimat fostul director al MI6.

Jens Stoltenberg: "Rusia își continuă consolidarea militară la granița cu Ucraina"

Spre deosebire de fostul șef al spionilor britanici, liderii politici și militari din Occident se arată precauți față de anunțurile Moscovei, conform cărora o parte din trupele masate în apropierea Ucrainei se reîntorc în cazărmi iar unitățile militare participante la exercițiile militare din Peninsula Crimeea revin, și ele, la bază.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, miercuri, că alianța nu vede niciun semn al dezescaladării anunțate de partea rusă, dimpotrivă.

"Rusia continuă consolidarea militară la graniță. Noi nu am primit răspuns de la Rusia. Vom continua să trimitem un mesaj clar Rusiei, că suntem gata să stăm la masă și să negociem. În același timp suntem pregătiți pentru ce e mai rău. Sperăm că Rusia se va implica într-un dialog și va alege diplomația în loc de confruntare. Semnele pe care le-am primit de la Moscova invită la prudență (...) Nu am văzut o retragere a trupelor rusești. Ei au crescut numărul trupelor. Mai multe trupe sunt pe drum. Nu vedem dezescaladare", a spus Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

Miniștrii Apărării din țările NATO se întrunesc miercuri şi joi la Bruxelles, pe fondul avertismentelor SUA privind iminența unei invazii militare ruse în Ucraina.

Ei urmează să prezinte un plan privind crearea unor noi grupuri de luptă în Europa de Sud-Est.

O decizie finală ar urma să fie luată în cursul primăverii.

×
x close