Antena 3 CNN Externe John Kirby, interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN: "Nu cred că România a donat Ucrainei un sistem Patriot doar pentru a primi ceva la schimb"

John Kirby, interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN: "Nu cred că România a donat Ucrainei un sistem Patriot doar pentru a primi ceva la schimb"

Sabrina Preda, Sergiu Cora
3 minute de citit Publicat la 19:34 12 Iul 2024 Modificat la 19:34 12 Iul 2024
Kirby Abaca
John Kirby. Sursă foto: hepta / Abaca Press

Statele Unite sunt recunoscătoare României pentru ajutorul acordat Ucrainei și aliaților, a declarat în exclusivitate la Antena 3 CNN John Kirby, consilier pentru Comunicare în domeniul Securității Naționale la Casa Albă.

Potrivit lui Kirby, România a luat decizia de a dona Ucrainei un sistem antirachetă Patriot "nu neapărat pentru a primi ceva la schimb", ci pentru a preveni extinderea războiului pornit de Vladimir Putin în apropierea granițelor țării noastre.

Declarațiile lui John Kirby, în continuare.

John Kirby: "Suntem foarte recunoscători României care, după cum știți, a fost de acord să contribuie cu o capacitate strategică de apărare antiaeriană pentru Ucraina. Aceasta este o contribuție semnificativă și indică sprijinul pe care România a continuat să îl ofere, nu doar Ucrainei, ci și aliaților NATO pe flancul estic. După cum știți, SUA și-au sporit prezența militară în România. Avut loc mai multe exerciții militare în țară, precum și misiuni de poliție aeriană deasupra României. România, pe flancul estic, contează foarte mult, prin contribuțiile sale, prin fermitatea sa și generozitatea sa în sprijinirea Ucrainei."

Sergiu Cora: "România a donat Ucrainei sistemul Patriot și cunoaștem beneficiile unui astfel de sistem. Dar ce va primi România în schimb?"

John Kirby: "Este important să mulțumim, din nou, României, pentru această contribuție. Dar nu aș privi acest lucru ca pe ceva de genul 'quid pro quo' (ceva în schimbul a ceva, n.r.), în care (România) face asta doar pentru a primi ceva la schimb. România înțelege cât de importantă este contribuția sa. Nu este doar un exercițiu teoretic pentru poporul român. Ei sunt chiar pe flancul estic. Dacă îi permitem lui Putin să facă ce vrea, se va întâmpla chiar la granița (României). Cred că poporul român înțelege acest lucru și de aici vine această decizie (de a dona Ucrainei sistemul Patriot)".

Sabrina Preda: "În România există o îngrijorare legată de posibilitatea ca Donald Trump să devină următorul președinte al SUA. Credeți că în această perspectivă am putea să vedem NATO fără Statele Unite ale Americii?"

John Kirby: "Dacă rușii sunt atât de îngrijorați de securitatea lor națională, să plece naibii din Ucraina"

John Kirby: "Pentru că lucrez pentru Consiliul Național de Securitate, nu pot specula în legătură cu rezultatul alegerilor din SUA. Însă, oriunde ne-am duce, este evident pentru președintele Joe Biden cât de important este rolul conducător al Statelor Unite și cât de mult contează investițiile noastre în alianțe și parteneriate. Ce vom face, cât timp Joe Biden va fi președintele SUA, va fi să ne concentrăm pe a clarifica faptul că vom contribui într-un mod foarte transparent, credibil și durabil".

Sergiu Cora: "Rusia a spus că pregătește un răspuns militar, după ce SUA au anunțat că vor desfășura rachete de croazieră în Germania. Cum răspundeți acestei reacții?"

John Kirby: "Răspunsul meu pentru ruși este că cel mai bun răspuns militar al lor ar fi să își retragă trupele din Ucraina. Dacă sunt atât de îngrijorați de securitatea lor națională, ar trebui să părăsească Ucraina. Aceste rachete sunt concepute pentru a consolida capacitățile noastre defensive, fiind în concordanță cu ce am făcut prin alianța NATO de la începutul acestui război. Deci, mesajul meu pentru Kremlin este că nu au de ce să își facă griji, pentru că acestea sunt capacități defensive. 'Dacă sunteți așa de îngrijorați, plecați naibii din Ucraina'".

Sabrina Preda: "Credeți că Rusia încearcă să intervină în alegerile din acest an din România și din Statele Unite?"

John Kirby: "Directorul Comunității Serviciilor de Informații din SUA în legătură cu îngrijorările noastre că Rusia vrea să se amestece în alegerile noastre din 2024. Nu e ceva nou. Au făcut-o în 2020 și în 2016. Au făcut-o în 2022. Știm că o fac peste tot în Europa, inclusiv în Republica Moldova, unde urmează să aibă loc alegeri. Este un pericol față de care trebuie să rămânem, cu toții, vigilenți. Este o pagină din 'manualul' lui Putin și trebuie să lucrăm împreună, să împărtășim informații și să ne asigurăm că sistemele noastre electorale sunt cât mai rezistente cu putință".

×
x close