Cu toate acestea, şefii diplomaţiilor de la Washington şi Moscova continuă să fie în dezacord în privinţa participării Iranului la conferinţa Geneva II.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Paris, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi trimisul special al Ligii Arabe şi al ONU pentru Siria, Lakhdar Brahimi, au pledat pentru participarea Teheranului la Geneva II.
Secretarul de Stat american, John Kerry, a precizat însă din nou că o eventuală participare a Iranului este legată de acceptarea de către Teheran a principiilor tranziţiei politice în Siria, definite într-o primă conferinţă la Geneva, la 30 iunie 2012.
Cei trei lideri au pledat, de asemenea, pentru „schimburi de prizonieri” între rebeli şi regimul sirian, precum şi pentru „culoare umanitare” în Siria.
„Am discutat astăzi despre posibilitatea de a încerca să încurajăm o încetare a focului, poate o încetare a focului limitată care să înceapă la Alep", a declarat Kerry.
În privinţa Iranului, oficialul american a spus că regimul de la Teheran trebuie „să decidă dacă susţine punerea în aplicare a comunicatului de la Geneva I”.
Lavrov, a cărui ţară susţine regimul sirian, a reiterat că „este clar că Iranul şi Arabia Saudită ar trebui să participe la conferinţa” prevăzută mai întâi la Montreux (Elveţia), la 22 ianuarie, înainte de a continua la Geneva.
De asemenea, Brahimi, care a invitat deja Arabia Saudită, dar nu a trimis invitaţie Iranului, a insistat asupra „importanţei” acestei ţări în regiune, reiterându-şi susţinerea faţă de prezenţa Teheranului.