Antena 3 CNN Externe Joe Biden și Volodimir Zelenski semnează un acord de securitate la reuniunea G7

Joe Biden și Volodimir Zelenski semnează un acord de securitate la reuniunea G7

Planul finanțării reconstrucției în Ucraina cu banii Rusiei era încă în lucru, în timp ce liderul SUA zbura spre Italia

Biden Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iun 2024   •   09:05

Reuniunea G7 va fi consacrată sprijinirii Ucrainei şi eforturilor de încetare a focului în Gaza, relatează Agerpres, care citează AFP.

Avionul Air Force One a aterizat, miercuri seară, pe aeroportul din Brindisi, iar președintele SUA s-a urcat la bordul unui elicopter pentru deplasarea către hotelul Borgo Egnazia din regiunea Apulia, unde se va desfășura summitul.

Casa Albă a anunțat că Biden şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, vor semna un acord bilateral de securitate în cursul zilei de joi.

"Este un semnal clar că sprijinul nostru va continua pentru multă vreme în viitor", a declarat Jake Sullivan, consilierul prezidențial pentru securitate națională.

Biden și Zelenski urmează să susțină o conferință de presă comună, mai târziu în cursul acestei zile.

Ucraina se află sub presiune, după ce Rusia a preluat inițiativa pe câmpul de luptă, după luni de tergiversare în Congresul american a ajutorului pentru Kiev.

Planurile de finanțare a reconstrucției Ucrainei cu bani rusești, încă în lucru înaintea summitului G7

Săptămâna trecută, liderul de la Washington s-a scuzat față de Zelenski pentru această întârziere.

"Am avut probleme în a trece un proiect de lege blocat de unii dintre congresmenii noștri foarte conservatori. Dar am reușit, în cele din urmă", a spus Joe Biden la momentul respectiv.

Înaintea summitului din Italia, diplomații au finalizat planurile de a împrumuta Ucrainei zeci de miliarde de dolari pentru a-și reconstrui infrastructura devastată.

Împrumuturile ar urma să fie finanțate din dobânzile generate de activele rusești înghețate în Occident. Acest plan relativ complicat, care le-a luat aliaților ani de zile pentru a-l finaliza, era încă în curs de elaborare în timp ce Biden zbura spre Italia, precizează sursa citată.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Instanța a decis: Andrew și Tristan Tate sunt liberi să părăsească România
x close