Antena 3 CNN Externe Joe Biden și Vladimir Putin, pregătiri pentru contacte online și discuții față în față. Tatonările vin după ce Rusia a distrus un satelit pe orbită

Joe Biden și Vladimir Putin, pregătiri pentru contacte online și discuții față în față. Tatonările vin după ce Rusia a distrus un satelit pe orbită

Oficiali din SUA și Rusia au discutat, miercuri, în vederea pregătirii unor runde de dialog între liderii celor două state, transmite presa internațională.

Joe Biden Vladimir Putin
Joe Biden și Vladimir Putin, pregătiri pentru contacte online și discuții față în față. Tatonările vin după ce Rusia a distrus un satelit pe orbită Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Noi 2021   •   10:57

Șeful Consiliului Securității Rusiei, Nikolai Patruşev, şi consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, au avut o convorbire telefonică în contextul pregătirii unor contacte ''la cel mai înalt nivel'', menționează Agerpres, care citează agenția spaniolă EFE.

''Discuțiile au fost constructive'', a informat Consiliul Securității Rusiei într-un comunicat de presă.

Reprezentanții american și rus ''au căzut de acord să coopereze în vederea îmbunătățirii atmosferei în relațiile ruso-americane şi a sporirii încrederii între ambele țări''.

Potrivit cotidianului rus Kommersant, președinții rus Vladimir Putin și american Joe Biden ar putea menține contacte online până la sfârșitul anului, în timp ce următoarea lor întâlnire față în față ar urma să aibă loc în 2022.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menționat că nu au fost stabilite încă o dată și un loc pentru o astfel de discuție la nivel de șefi de stat.

Informațiile privind pregătirea contactelor între Joe Biden și Vladimir Putin vin după ce liderul american și omologul său chinez Xi Jinping au dialogat trei ore, săptămâna aceasta, în format online.

Putin şi Biden au avut în iunie, la Geneva, prima lor întâlnire la nivel înalt, la care au decis să înceapă un dialog pe tema securității cibernetice şi să reia dialogul privind stabilitatea strategică şi controlul armelor nucleare.

Dosarul rus, "încărcat" de testul recent al armei anti-satelit

În contextul noilor oportunități de dialog între SUA și Rusia, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a avertizat cu privire la ''comportamentul problematic'' repetat al Moscovei.

Austin s-a referit la distrugerea unui satelit de către Rusia și la concentrarea de trupe la frontiera cu Ucraina.

''Continuăm să vedem un comportament problematic al Rusiei (...) Ne provoacă o mare îngrijorare. Sigur că nu știm cu exactitate ce anume urmărește președintele Putin'', a spus șeful Pentagonului.

Departamentul de Stat al SUA, NATO şi agenția spațială americană, NASA, au calificat tirul de încercare asupra unuia dintre sateliții rusești de pe orbită drept "periculos și iresponsabil''.

Oficialii americani susțin că a fost în pericol' echipajul de pe Stația Spațială Internațională (ISS), dat fiind că tirul a generat numeroase fragmente care sporesc riscul unui impact distrugător.

Aceste acuzații au fost respinse de ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, care a insistat că racheta ''a lovit cu înaltă precizie un satelit vechi''.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Joe Biden contacte satelit
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close