Guvernul german a confirmat luni că preşedintele american Joe Biden va efectua la finalul acestei săptămâni vizita în Germania pe care a amânat-o din cauza uraganului Milton, fără a fi însă reprogramat şi summitul cu liderii statelor care susţin militar Ucraina ce era prevăzut în programul vizitei iniţiale să se desfăşoare la baza aeriană Ramstein, relatează agenţia EFE.
"Pot confirma că preşedintele american Biden va efectua vizita în Germania la sfârşitul acestei săptămâni", a declarat la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al guvernului german. Acesta a adăugat că partea germană se află în aceste momente în contact foarte strâns cu partenerii americani "pentru a planifica vizita în detaliu", întrucât "totul a fost decis în foarte scurt timp".
Biden va ateriza joi către seară la Berlin, urmând să se întâlnească vineri cu cancelarul german Olaf Schoz şi cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, după care va părăsi capitala Germaniei în după-amiaza acelei zile.
Potrivit săptămânalului "Der Spiegel", citat de Agerpres, programul vizitei lui Biden - care ar fi trebuit iniţial să fie o vizită de stat, prima a unui preşedinte american în ultimii 40 de ani - va fi redus considerabil, astfel că urmează să fie doar o vizită de lucru.
Preşedintele Steinmeier îi va acorda preşedintelui american Marea Cruce a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania, cea mai înaltă distincţie civilă germană, în semn de recunoştinţă pentru cinci decenii de prietenie înainte de a părăsi Casa Albă în ianuarie 2025. Biden este primul preşedinte al SUA care primeşte această decoraţie după George H.W. Bush.
Noua sa vizită în Germania nu implică însă şi reprogramarea summitului liderilor celor circa 50 de ţări care oferă ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia, ţări reunite în "Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei". Acest grup a fost creat la baza aeriană americană Ramstein din Germania după lansarea invaziei ruse asupra teritoriului ucrainean, iar summitul era prevăzut să se desfăşoare tot la această bază în programul vizitei iniţiale a lui Biden ce fusese stabilită pentru perioada 10-13 octombrie.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski intenţiona să le prezinte la acel summit aliaţilor săi detaliile "planului de victorie" al Ucrainei în războiul cu Rusia. Zelesnki i-a prezentat deja în septembrie acest plan aliatului american, iar după amânarea summitului de la Ramstein a efectuat săptămâna trecută un turneu fulger la Londra, Paris, Berlin şi Roma pentru a-l prezenta de asemenea aliaţilor europeni.
Singurul detaliu pe care Zelenski l-a dezvăluit public despre acest plan este că include ca element fundamental invitarea Ucrainei să adere la NATO, admiţând însă că aderarea se va putea face doar după încheierea războiului.
Potrivit unor oficiali americani, administraţia de la Washington este preocupată de faptul că acest plan al preşedintelui ucrainean nu cuprinde o strategie cuprinzătoare şi este doar puţin mai mult decât o cerere reîmpachetată de a primi mai multe arme şi de a fi ridicate restricţiile ce împiedică lovirea teritoriului rus cu rachete primite de Ucraina ca ajutor militar din partea Occidentului. Planul pleacă de la presupoziţia unei înfrângeri totale a Rusiei în război, obiectiv considerat nerealist de unii oficiali americani, scrie Reuters.
O sursă europeană a declarat de asemenea pentru Reuters că nu pare să fie nimic nou în mod special în "planul de victorie" prezentat de Zelenski, acesta fiind axat pe solicitările privind o aderare rapidă a Ucrainei la NATO şi pe o creştere substanţială a livrărilor de arme, inclusiv de rachete cu rază lungă de acţiune care să fie folosite pentru a lovi ţinte pe teritoriul Rusiei.
Deocamdată nu se ştie dacă preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer se vor deplasa vineri la Berlin pentru a se întâlni cu Scholz şi cu Biden, aşa cum era planificat în vizita iniţială.