Președintele american Joe Biden a declarat, vineri, la Berlin că aliații din cadrul NATO trebuie să își mențină sprijinul pentru Ucraina până când acest stat va obține "o pace justă și durabilă" în fața agresorului rus, informează Agerpres.
"NATO rămâne puternică și mai unită ca niciodată", a afirmat Biden, subliniind că alianța nord-atlantică "nu poate să-și slăbească eforturile" odată cu apropierea unei "ierni foarte dificile" în țara invadată de Moscova.
El a denunțat, totodată, "atacul josnic" al președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, lansat în urmă cu peste doi ani și jumătate.
Președintele american a sosit joi seară la în capitala Germaniei pentru ultima sa vizită oficială în această țară aliată.
Demersul său se concentrează pe sprijinul occidental acordat Ucrainei și pe împiedicarea escaladării conflictului din Orientul Mijlociu.
La Berlin, liderul de la Washington are programată o întrevedere cu cancelarul federal Olaf Scholz, urmată de o reuniune la care se vor alătura liderii francez, Emmanuel Macron, și britanic, Keir Starmer.
Ucraina neagă că plănuiește să se doteze cu arme nucleare
Ministerul ucrainean de Externe a negat, vineri, că țara intenționează să dezvolte arme de distrugere în masă.
"Dezmințim în mod oficial insinuările din surse anonime din publicația BILD despre presupusele planuri ale Ucrainei de a dezvolta arme de distrugere în masă", a comunicat ministerul ucrainean.
Instituția citată subliniază că Ucraina susține respectarea Tratatului de neproliferare (NPT) și amintește că, în anii '90, această țară a renunțat la armele nucleare de pe teritoriul său, moștenite din vremea URSS, în schimbul unor garanții de securitate stipulate în "Memorandumul de la Budapesta".
Este vorba despre garanții la care Rusia era parte și care nu au fost respectate.
Precizările Ministerului ucrainean de Externe vin la scurt timp după ce un jurnalist al publicației germane BILD a citat o sursă oficială ucraineană anonimă care l-ar fi asigurat că guvernul de la Kiev este pregătit să înceapă "în câteva săptămâni" să dezvolte arme nucleare pentru a se apăra în fața Rusiei.
De asemenea, reacția ministerului vine în contextul în care însuși președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut public, la Consiliul European de la Bruxelles, că supraviețuirea țării sale presupune "fie dotarea cu arme nucleare, fie intrarea în NATO".
Ulterior, la o conferință de presă susținută alături de secretarul general al NATO, Mark Rutte, președintele de la Kiev a spus că a vrut să sublinieze faptul că nu există garanții de securitate mai puternice decât apartenența la alianța militară.
"Nu construim arme nucleare", a adăugat el.