Antena 3 CNN Externe Joe Biden merge la summitul G7, unde se decide finanțarea Ucrainei din banii Rusiei

Joe Biden merge la summitul G7, unde se decide finanțarea Ucrainei din banii Rusiei

Președintele american se întâlnește cu omologul ucrainean în Italia

Biden
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iun 2024   •   09:07

Joe Biden pleacă, miercuri, la summitul G7 din Italia, pregătit să anunțe noi măsuri de sprijin pentru Ucraina și să-i transmită lui Vladimir Putin că "timpul nu este de partea lui", a comunicat Casa Albă, citată de Agerpres.

Summitul se desfășoară în regiunea italiană Apulia, din sudul țării, de joi până sâmbătă.

G7 este constituit de Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii.

Joi, Biden va avea o discuție bilaterală cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, urmată de o conferința de presă comună, în stațiunea litorală Borgo Egnazia.

La G7, vor fi decizii și anunțuri privind "deblocarea valorii activelor suverane ruse înghețate", a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Deși acest subiect nu a fost o sursă de consens printre membrii G7, Kirby a anticipat că "va exista unanimitate la nivelul membrilor Grupului atunci când va fi vorba de a acționa pentru a folosi aceste active înghețate cu scopul de a ajuta Ucraina în procesul de reconstrucție".

SUA vor să garanteze împrumuturile pentru Ucraina cu dobânzile de pe banii Rusiei

Statele Unite intenționează să acorde Ucrainei împrumuturi de până la 50 de miliarde de dolari garantate de dobânda la cele 300 de miliarde de euro din activele băncii centrale ruse, înghețate de Uniunea Europeană şi țările G7.

Summitul va fi, de asemenea, o oportunitate de a anunța "noi sancțiuni și măsuri de limitare a exporturilor" împotriva unor entități și rețele care ajută Rusia în războiul din Ucraina, a adăugat oficialul american.

"G7 este mai unit ca niciodată în jurul valorilor comune", a asigurat Kirby.

Presa internațională amintește, în context, că acest eveniment are loc la scurt timp după alegerile europene, la care forțele de extremă dreapta au înregistrat victorii sau ascensiuni clare în state precum Franța sau Germania.

La G7 se va mai discuta şi despre sprijinul Chinei pentru complexul militar-industrial rus și despre politicile comerciale neloiale ale Beijingului.

În fața enormelor investiții chineze în țările în curs de dezvoltare, președintele american intenționează să promoveze din nou o inițiativă numită "Parteneriat global pentru infrastructură", cu rolul de a finanța națiunile emergente fără a le îndatora excesiv.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Marine Le Pen promite că va reduce ajutorul pentru Ucraina
x close