Antena 3 CNN Externe Joe Biden spune că Benjamin Netanyahu ar prelungi războiul în Fâşia Gaza pentru a-şi păstra funcţia

Joe Biden spune că Benjamin Netanyahu ar prelungi războiul în Fâşia Gaza pentru a-şi păstra funcţia

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a comentat, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei Time, evoluția războiului din Fâşia Gaza şi interesele politice care stau la baza unei eventuale decizii pentru pace.

joe biden benjamin netanyahu razboi israel
Joe Biden sugerează că Benjamin Netanyahu ar prelungi războiul în Fâşia Gaza pentru a-şi păstra funcţia
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Iun 2024   •   20:53

Întrebat dacă crede zvonurile potrivit cărora premierul israelian Benjamin Netanyahu ar putea să prelungească războiului în Fâşia Gaza din motive politice proprii, Joe Biden a spus că "oamenii au toate motivele să tragă această concluzie”

„Există toate motivele pentru ca oamenii să tragă această concluzie. Și aș cita că - înainte de începerea războiului, a primit o lovitură chiar de la armata israeliană pentru că dorea să schimbe constituția - schimbarea curții. Este deci o dezbatere internă (...) Și dacă și-ar schimba sau nu poziția, este greu de spus, dar nu a fost de ajutor", a spus preşedintele SUA, Joe Biden, potrivit time.com.

Mai mult, Joe Biden, susţine că nu crede că Benjamin Netanyahu poate fi considerat responsabil de vulnerabilitățile de securitate care au facilitat producerea atacurilor teroriste din 7 octombrie 2023, soldate cu 1.190 de morți și 3.400 de răniți în sudul Israelului.

”Nu văd cum poate fi responsabilă o singură persoană. El era liderul țării, iar atacul s-a întâmplat. Dar nu a fost el singurul care nu a acționat”, a precizat Biden.

Reamintim că procurorul Curţii Penale Internaţionale de la Haga a cerut luna trecută mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi pentru ministrul israelian al apărării, precum şi pentru trei lideri Hamas, pentru presupuse crime de război.

Întrebat despre acest fapt, Joe Biden a spus că, potrivit investigațiilor realizate, este „incert” dacă forţele israeliene au comis crime de război în Fâşia Gaza.

"Este incert și a fost investigat chiar de israelieni. Dar un lucru este cert, oamenii din Gaza, palestinienii au suferit foarte mult, din lipsă de hrană, apă, medicamente etc. Și o mulțime de oameni nevinovați au fost uciși...şi multe dintre ele nu au de-a face doar cu israelienii, ci cu ceea ce face Hamas în Israel, în timp ce vorbim.

Hamas intimidează această populație. A trecut imediat după acel atac asupra israelienilor. Ceea ce au făcut a depășit orice am văzut vreodată. Și am văzut multe. Legând mamele și fiicele împreună cu frânghie și turnând pe ele kerosen pentru a fi arse până la moarte, în încercarea de a intimida", a mai spus Joe Biden.

Președintele SUA a prezentat, vineri, o nouă propunere pentru un potențial acord între Israel și  Hamas, care prevede eliberarea ostaticilor israelieni, intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și încetarea durabilă a confruntărilor militare.

În replică, Hamas a solicitat garanții clare privind un armistițiu durabil în Fâșia Gaza, însă guvernul Israelului consideră ”inexacte” afirmațiile președintelui SUA, Joe Biden, despre proiectul unui acord cu Hamas, subliniind că trebuie găsite alternative de guvernare în Fâșia Gaza.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Benjamin Netanyahu
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Medicul care a amenințat un șofer cu pistolul spune că s-a simțit „în pericol”
x close