Antena 3 CNN Externe Joe Biden, confuz: Acum vreau să dau cuvântul președintelui Ucrainei. Doamnelor și domnilor, președintele Putin!

Joe Biden, confuz: Acum vreau să dau cuvântul președintelui Ucrainei. Doamnelor și domnilor, președintele Putin!

joe biden
Joe Biden în timpul unei ceremonii, alături de Zelenski, la Summitul NATO. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    12 Iul 2024   •   01:27

Președintele american Joe Biden l-a numit pe Volodimir Zelenski „Președintele Putin”, într-o declarație despre susținerea Ucrainei, la Summitul NATO 2024 din Washington.

Joe Biden l-a prezentat din greșeală pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept "președintele Putin", într-o gafă care va alimenta și mai mult îngrijorările în legătură cu sa campania prezidențială.

Biden a făcut această greșeală în timpul unei ceremonii alături de Zelenski, în ultima zi a summitului NATO de la Washington. Aceasta a avut loc cu doar o oră înainte de o rară conferință de presă a lui Biden, care a fost numită "decisivă" pentru campania sa, deoarece un număr tot mai mare de aliați politici și donatori i-au cerut acestuia să renunțe la cursă.

În încheierea discursului său de deschidere, Biden i-a dat cuvântul lui Zelenski:

„Acum vreau să dau cuvântul președintelui Ucrainei, care are la fel de mult curaj ca și determinare. Doamnelor și domnilor, președintele Putin!”, a spus Joe Biden.

Dându-și seama de greșeala sa, Biden s-a corectat repede și a spus: „Președintele Putin! Îl vom învinge pe președintele Putin. Președintele Zelenski! Sunt atât de concentrat pe a-l învinge pe Putin. Trebuie să ne facem griji pentru asta. Oricum, domnule președinte.”

"Sunt mai bun (n.r. decât Putin)", a spus Zelenski, strângând mâna lui Biden.

"Sunteți mult mai bun", și-a încheiat Biden remarca.

Observația a stârnit suspine în sală, unde cei doi erau înconjurați de zeci de consilieri, și în centrul de presă, unde sute de jurnaliști urmăreau comentariile în direct.

Aceasta nu este prima dată când Joe Biden amestecă numele liderilor. Președintele SUA are o lungă istorie de gafe. În februarie, în timpul unui miting din Las Vegas, Biden a amestecat numele liderilor francezi, Emmanuel Macron, cu François Mitterrand. Mai târziu în aceeași săptămână, Biden i-a amestecat pe foștii cancelari germani, Helmut Kohl cu Angela Merkel.

Declarația lui Joe Biden de susținerea a Ucrainei, din finalul Summitului NATO 2024 de la Washington:

Când Putin și-a lansat războiul brutal, în urmă cu peste doi ani, i-am promis președintelui Zelensky că Statele Unite ale Americii și aliații noștri și partenerii noștri vor fi alături de el pentru poporul Ucrainei, în timp ce își apăra țara. De atunci, toți colegii mei lideri, ați construit o coaliție globală pentru a sprijini Ucraina, care a furnizat sprijin economic și umanitar, a furnizat arme de care Ucraina are nevoie pentru a se apăra.

Și astăzi, aici, cu toți acești oameni importanți în spatele meu, facem un alt pas important în sprijinul nostru colectiv pentru Ucraina. Ne referim la acesta ca la Pactul pentru Ucraina. Pe termen scurt, vom continua să furnizăm Ucrainei arme și muniții.

Anul trecut, națiunile G7 au semnat o declarație pentru a proteja Ucraina pe termen lung, nu doar pe durata acestui război, ci și după ce vor câștiga. Alte 25 de țări li s-au alăturat rapid și s-au angajat să negocieze și să semneze un acord bilateral de securitate cu Ucraina.

Acum, un an mai târziu, peste 20 de țări, plus Uniunea Europeană, au finalizat și semnat aceste acorduri, iar mai multe țări le finalizează pe ale lor în timp ce vorbim. Acest compact aduce toate acele țări împreună într-o arhitectură unificată, coordonată și cuprinzătoare pentru a sprijini Ucraina, nu doar pentru acum, ci și ani de zile în viitor.

M-aţi auzit spunând asta înainte. Construim o punte către NATO pentru Ucraina, o cale care duce la o eventuală aderare, în timp ce aceștia (n.r. ucrainenii) continuă să implementeze reforme interne importante. Acest compact, care este pe scenă aici, este o piesă centrală a acelui pod.

Ce se întâmplă cu Ucraina contează. Contează pentru toată Europa. Contează pentru NATO. Sincer, contează pentru întreaga lume. Suntem uniți împotriva războiului fără sens și brutal al lui Putin. Suntem uniți în spatele Ucrainei, în timp ce aceasta luptă pentru a-și apăra libertatea și viitorul.

Ucraina luptă pentru a-și apăra libertatea și viitorul. Suntem uniți în spatele unei viziuni asupra lumii în care țările libere precum Ucraina nu trebuie să se teamă de agresiunea unui tiran brutal de alături. Și Ucraina descurajează alte agresiuni pe termen lung. Am mai spus, Rusia nu va învinge în acest război. Ucraina va învinge în acest război și vom fi alături de ei la fiecare pas. Asta spune pactul tare și clar.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close