Antena 3 CNN Externe Joe Biden va anunța astăzi interzicerea importurilor de energie din Rusia

Joe Biden va anunța astăzi interzicerea importurilor de energie din Rusia

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 16:24 08 Mar 2022 Modificat la 17:05 08 Mar 2022
New Project (4)
Preşedintele SUA, mesaj pentru Vladimir Putin: "Te-ai înşelat!" Sursa foto: Getty Images | Drew Angerer / Staff

Se așteaptă ca președintele american Joe Biden să interzică astăzi importurile rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA.

SUA vor face mișcarea unilaterală, fără aliații săi europeni, din cauza dezacordului dintre națiunile europene cu privire la interzicerea energiei rusești.

Oficialii americani au decis, având în vedere presiunea politică extremă, că ar putea să se mute fără coaliție și să nu creeze probleme majore.

Mișcarea vine în timp ce Rusia și-a intensificat războiul împotriva Ucrainei, ucigând civili și declanșând o criză în masă a refugiaților.

Un embargo complet ar fi cel mai eficient dacă ar include aliați europeni, care sunt, de asemenea, disperați să oprească violența din Ucraina și pericolul pe care Moscova îl reprezintă pentru continent. Cu toate acestea, este departe de a fi clar că Europa ar lua parte la un embargo total.

Spre deosebire de Statele Unite, Europa depinde profund de energia pe care o importă din Rusia. În timp ce SUA ar putea înlocui cantitatea relativ mică de combustibil pe care o primește de la Moscova, Europa nu ar putea, cel puțin nu prea curând.

Orice reducere a exporturilor rusești de petrol ar duce la creșterea vertiginoasă a prețurilor petrolului și benzinei pe ambele continente și ar afecta și mai mult consumatorii, întreprinderile, piețele financiare și economia globală.

Statele Unite importă aproximativ 100.000 de barili pe zi din Rusia, doar aproximativ 5% din exporturile de țiței ale Rusiei, potrivit Rystad Energy. Anul trecut, aproximativ 8% din importurile de petrol și produse petroliere din SUA au venit din Rusia.

SUA ar putea înlocui țițeiul rusesc cu importuri din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. La rândul ei, Rusia ar putea găsi cumpărători alternativi pentru acel combustibil, poate în China sau India.

Un astfel de pas „ar introduce o ineficiență masivă pe piață”, ceea ce crește prețurile, a spus Claudio Galimberti, vicepreședinte senior de analiză la Rystad Energy.

Cu toate acestea, dacă Rusia ar dispărea de pe piața globală țări precum Iran și Venezuela ar putea fi „primite înapoi” ca surse de petrol. Astfel de surse suplimentare ar putea, la rândul lor, să stabilizeze prețurile.

O echipă de oficiali ai administrației Biden a fost în Venezuela în weekend pentru a discuta despre energie și alte probleme, a declarat Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe. Oficialii au discutat „o serie de probleme, inclusiv siguranța energiei”, a spus Psaki.

×
x close